Çağımızın hastalığı: 'Dijital unutkanlık'

Dijital unutkanlık.
Dijital unutkanlık.

İnternet hayatımızın merkezine yerleşmeden önce alışkanlıklarımızın bambaşka olduğu ortada. İnternetin gelişiyle birlikte değişen tek şey alışkanlıklarımız değil. Bilgiyi bulmak geçmişe göre inanılmaz seviyelerde hızlandığından, sağlıkla alakalı çeşitli değişiklikler de bizlerle birlikte olmaya başladı…

Dijital teknolojiler ve onların bizim için vazgeçilmez hale gelmiş durumdaki anlık yetenekleri hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bilgileri hatırlama ve geri çağırma konusunda yarattığı sıkıntılarla da dikkat çekiyor. Kaspersky Lab’in yaptığı araştırmaya göre doğal yeteneklerimizi sınırlandıran bu teknoloji içerisine girme hali 'dijital unutkanlık' oluşturuyor. Dijital unutkanlık, araştırmacıların ifade ettiğine göre bizim adımıza saklayıp hatırlaması amacıyla dijital cihazlara güvenmek ve bilgiyi unutmak anlamına geliyor ve bu durum hemen hemen tüm internet kullanıcıları için ciddi bir problem haline geliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre, ankete cevap veren katılımcıların yüzde 91.2’si 'interneti, beyinlerinin çevrimiçi uzantısı olarak kullandığını' belirtiyor.

Beynimiz için gerekli egzersizleri konu alan illüstrasyon.
Beynimiz için gerekli egzersizleri konu alan illüstrasyon.

Sosyal medya hesaplarından oyun platformlarına, internet sitelerinden banka bilgilerimize kadar hemen her türlü verimizi teknolojik 'hatırlama' sistemlerine emanet ederek zihnimizden çıkarmış durumdayız. 'Beni hatırla!' seçeneğini işaretlemediğimiz internet ortamlarının sayısı git gide azalırken bu durum bizleri sınırsız bir yorgunluğa, dijital unutkanlığa itiyor diyebiliriz. Google aramalarına duyduğumuz güven; bizleri araştırma yapmak konusunda daha kolaycı yöntemlere itmeye devam ediyor. Bu araştırma yapmama durumu birçok farklı parametreyi de beraberinde çalıştırmak konusunda oldukça hızlı davranıyor.

Unutkanlık, çağımızın en büyük sağlık problemleri arasında gösteriliyor.
Unutkanlık, çağımızın en büyük sağlık problemleri arasında gösteriliyor.

İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi’nden Maria Wimber, 'Önceki araştırmanın tekrarlı bir şekilde gösterdiği gibi, bilgiyi etkin şekilde yeniden çağırmak, kalıcı bir hafıza üretmek için çok verimli bir yöntem. Buna zıt olarak, bilgiyi edilgen şekilde tekrar etmek (ör. internet üzerinde onu tekrar tekrar aramak) aynı şekilde sağlam ve kalıcı bir bellek izi bırakmıyor. Bu araştırmaya dayanarak, bilgiyi hatırlamaya çalışmadan bile onu arama eğiliminin uzun dönemli belleklerimizin gelişmesini önlediği ve bu sebeple bilgiyi sadece yüzeysel bir şekilde, anlık temelde işlememize neden olduğu savunulabilir.' sözleriyle durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

İnternetin bizlere kazandırdığı hızın önemi tartışılamaz haldeyken bu durumun diğer yan etkileriyse şüphesiz ki önemle takip edilmeli…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >