Çin'de Komünist Parti'yi eleştiren chatbot sistemi kapatıldı

Çin'in yapay zekalı robotu kapatması
Çin'in yapay zekalı robotu kapatması

Robotları belli bir amaç için tasarlayan hükümetler ve kurumlar beklenmedik bir durumda bu cihazları hızlıca kapatıyor.

Çin’de yaşanan garip olayda Komünist Parti’yi eleştiren chatbot çok fazla çalışır halde kalamadı.

Olay yapay zekanın tehlikesi konusunda yapılan açıklamalarını tam anlamıyla desteklemiyor olsa da istenmeyen bir durumun sahibe yaşatılması durumu söz konusu. Tabi bunu yazmış olmak Çin’de alınan tavrı savunduğum anlamına gelmiyor. Sadece insanlar tarafından oluşturulan yapay zeka sistemlerini kontrol etmenin zorluğundan bahsediyorum.

Çin’de yaşanan olay bizleri derin düşünmeye itmiyor aksine tebessüm ettiriyor. İstenilen dışında cümleler kurarak Komünist Parti’yi eleştiren yapay zekaya sahip chatbot, sistemi geliştiren firma tarafından kapatıldı. Tabi yapay zekanın eleştirisinin sınırları olmadığından ''Çin’de vatandaş olmayı yüksek vergiler vermek ve Parti’nin baskısına ses etmemek'' şeklinde çevirdi.

Buna benzer bir olayda Facebook’un yapay zeka çalışmalarında gerçekleşmişti. Facebook’un geliştirdiği chatbot’lar İngilizce dili yerine kendi aralarında ortaya çıkardıkları bir dili konuşmaya başlayınca robot sistemleri hemen kapatılmıştı. Ayrıca 2014 yılında Microsoft’un yapay zekası da ırkçı söylemlerde bulunduğu için proje sonlandırılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >