Çin'den dev hamle: ABD'li 30 şirkete saldırıldı

Çin ve ABD, birçok farklı konuda rekabet yaşamaya, farklı anlaşmalara kasıtlı olarak yönelmemeye devam ediyor.

Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasında uzun yıllardır süren ve birçok farklı konuda karşımıza çıkan rekabette yeni bir boyutla karşı karşıyayız. Çin, aralarında Amazon ve Apple'ın da bulunduğu 30 farklı şirkete hack saldırısı düzenledi.

Çin ve ABD arasında farklı konularda sürekli olarak kendini gösteren rekabet, internet ortamında da kendini göstermeye devam ediyor. Son olarak, Çinliler bilgisayarlara özel bir çip yerleştirerek aralarında Apple ve Amazon gibi dünyanın en büyük şirketlerinin de yer aldığı 30 farklı noktaya hack saldırısı gerçekleştirdi. İsmi henüz açıklanmayan kaynaklardan sızan bilgilerde net olarak görünen gerçeklik, Çin'in dev saldırısını net olarak ortaya koyuyor.

Çinli hackerlar dünyanın en geniş kapsamlı internet saldırılarını gerçekleştirmeleriyle tanınıyor.
Çinli hackerlar dünyanın en geniş kapsamlı internet saldırılarını gerçekleştirmeleriyle tanınıyor.

Temel hedef: Amerikan şirketleri

Çinlilerin 'hack' amacına sahip çipleri, değiştirilen ve farklı bir forma büründürülen makinelerin networklerine giriş için dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Supermicro Computer'in sattığı ana kartlara yerleştirdi. Hükümet kaynaklı birimler, soruşturması hala süren ve henüz kamuoyu nezdinde açıklanmayan bu olayı, Amerikan şirketlerine yönelik yürütülen en önemli saldırılardan biri olarak nitelendiriyor.

Amazon ve Apple gibi dev şirketler de Çinli hackerların tehdidi altında.
Amazon ve Apple gibi dev şirketler de Çinli hackerların tehdidi altında.

Saldırı resmen onaylandı

Yerleştirilen özel çiplerin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bir birimindeki görevliler için alt yüklenici Çinli fabrikalarda imalat süreci esnasında yerleştirildiği ifade edildi. Aralarında 6 hala çalışan veya eski kıdemli ulusal güvenlik sorumlusununbulunduğu 17 kişi, Supermicro'nun donanım ve diğer saldırı araçlarının manipülasyonunu onayladı.

Amazon ve Apple'ın sonradan dahil edilen bu çipleri 2015 yılında tayin ettiği ve konuyu ABD'li yetkililere ilettiği kaydedildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >