Diyanet'in toplantı gündemi: Bitcoin!

Bitcoin
Bitcoin

Diyanet İşleri Başkanlığı, kısa süre önce açıklanan "Bitcoin caiz değil!" açıklamasından bugün gerçekleşecek olan toplantıda "dijital para birimlerini" gündeme alıyor.

Geçtiğimiz gün, Bitcoin için kısaca "caiz değil!" açıklaması yapan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, bugün gerçekleşecek olan toplantıda dijital para birimlerini gündeme alacağı netleşti. Yani aslına bakılırsa Başkan Ekrem Keleş'in nezdinde düzenlenecek olan toplantıda, yalnızca fetva uzmanlarının verdiği yanıtlarla karar alınmayıp; tüm ayrıntılar gerekçeleriyle görüşülmüş olacak. Ardından daha net bir açıklamasının yapılması bekleniyor.

Dijital para birimi Bitcoin'in %64'ünün hiç kullanılmadığı ve muhtemelen de hiçbir zaman kullanılamayacağı tahmin ediliyor.
Dijital para birimi Bitcoin'in %64'ünün hiç kullanılmadığı ve muhtemelen de hiçbir zaman kullanılamayacağı tahmin ediliyor.

Bitcoin caiz mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın web sayfası üzerinden yöneltilen "Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?" sorusuna verilen cevap şu şekildeydi:

  • Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kâğıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise, arakasında herhangi merkezi bir finansal kurum bulundurmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkân tanıyan ve her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.
  • Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmamalıdır. Sanal paralar, her ne kadar bazı kesinler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması, arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Ayrıca değer kazanıp kaybetme konusunda spekülasyona açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplere sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >