Dünyada bir ilk: Yüzen rüzgar çiftliği

yüzen rüzgar çiftliği
yüzen rüzgar çiftliği

Hywind Projesi kapsamında oldukça yenilikçi bir adım ile karşı karşıyayız. Açık denizlerde de rüzgar çiftlikleri kurmayı mümkün kılan teknoloji ile yeni bir sayfa açılıyor.

Dünyanın ilk geniş kapsamlı rüzgar enerjisi santrali İskoçya kıyılarında inşa edilmeye başlandı. Yetkililer tarafından teknolojinin geldiği en önemli noktalardan biri olarak değerlendirilen çalışma, derin sularda dahi rüzgar enerjisinden faydalanmayı sağlayacak. Hywind olarak da isimlendirilen Peterhead Rüzgar Enerjisi Santrali, 20 bin farklı ev için enerji üretecek.

Türbinlerin üreticisi Statoil, bu yeni teknoloji sayesinde mevcut türbinlerden daha fazla güç üretebileceğini belirtti. Hywind Proje Direktörü olarak çalışan Leif Delp, “Bu geliştirme projesi, rüzgar türbinlerinin açık deniz koşullarında da çalışabilmesini sağlamak için yapıldı. Yüzen çiftlikleri tüm oyunu değiştirebilir ve maliyetleri ciddi ölçüde düşürebilir." açıklamasında bulundu. Şu aşamada bir adet dev türbinin açık denize yerleştirildiği gözlemlendi. Dört türbin daha Norveç fiyordlarında hazır durumda bekliyor. Ay sonuna gelindiğinde tüm türbinlerin kıyıdan yaklaşık 25 kilometre uzakta dimdik şekilde hazır olması bekleniyor.

Sistem, ilk üretiminde oldukça pahalı olarak değerlendirilse de zaman içerisinde harcamaların normale döneceği öngörülüyor.

Sistemin boyutlarıyla ilgili verilen bilgiler şu şekilde:

  • - Pervanelerle birlikte toplam boy: 175 metre.
    - Her bir türbinin ağırlığı: 11.500 ton.
    - Her bir pervanenin yüksekliği: 75 metre
    - Pervanelerin sabitlendiği bölme iki otobüsün sığabileceği boyutta.

Rüzgar enerji santrallerinden elde edilen enerji fiyatı zaman içerisinde büyük bir düşüş sergiledi. 2012 yılından bu yana %32 oranında gerçekleşen düşüşün önümüzdeki dört yıl içerisinde daha sert düşüşlere dönüşmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >