Dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri arasında yer alan 3 Türk şirketi

Türk savunma sanayii
Türk savunma sanayii

Her geçen gün Türk Savunma Sanayi’nin gücüne güç katan yerli şirketler göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Biz de sürekli olarak yeni teknolojileri yakalamak için dünya sıralamasına girmeyi başaran yerli şirketleri araştırdık…

Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasında kendine yer bulmayı başaran 3 Türk şirket bulunuyor. ASELSAN’nın en büyük şirket olduğu yerli şirketler sıralamasında toplamda 2.6 milyar dolarlık bir bütçe bulunuyor. ASELSAN’ı TAI ve Roketsan takip ediyor.

Aselsan

ASELSAN’ın 2006, TAI’nin 2011’de girdiği dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi listesine Roketsan ilk defa geçtiğimiz yıl 98.sıradan girmeyi başardı. 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan ASELSAN, bugün ülkenin büyük bir açığını kapatarak göz doldurmayı başarıyor. Küresel pazarda yarattığı değerlerle sürdürülebilir büyümesini koruyan bir milli teknoloji firması olmayı vizyon edinen Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere yurt için ve dışındaki müşterilerine katma değeri yüksek, yenilikçi ve güvenilir ürünler sunmak için hiç durmadan çalışıyor. Aselsan’ın resmi sitesine giderek ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

ASELSAN standından bir görüntü.
ASELSAN standından bir görüntü.

  • 2006’da 97.sıradan 300 milyon dolar bütçeyle listeye dahil olan Aselsan, 2017’de yani 11 yıl içerisinde büyük bir başarı göstererek 57. sıraya kadar yükselmeyi başardı. Aselsan’ın bu başarısı sırasında 1 milyar doları aşkın bir bütçesi bulunuyordu.

TAI

Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kurulan TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), 25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, üretimi, sistem entegrasyonu süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezlerinden biri konumuna gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (54,49), Savunma Sanayi Müsteşarlığı (45,45) ve Türk Hava Kurumu’nun (0,06) hissedar olduğu TAI, dünya markası bir havacılık ve uzay şirketi olmayı amaçlıyor. HÜRKUŞ dahil birçok bilinen hava aracının özgün yapımını üstlenen şirket çalışmalarına aralıksız devam ediyor. TAI’nin resmi sitesine giderek ürünlerini incelemek için burayatıklayabilirsiniz.

TAI üretim fabrikasının üstten çekilen bir fotoğraf.
TAI üretim fabrikasının üstten çekilen bir fotoğraf.

  • Listeye 2011’de giren TAI ise ilk olarak kendine 83.sırada yer buldu. Sadece 6 yıl gibi kısa bir sürede 1 milyarı aşan bütçesiyle 61.sıraya kadar çıkmayı başardı.

Roketsan

Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile “ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması” amacı ile 1988 yılında kurulan Roketsan, ruhu milli görev heyecanıyla dolu sadece 25 kişilik bir ekiple çalışmalarına başlamıştır.

Roketsan füze sistemi aktif edilme anına ait bir fotoğraf.
Roketsan füze sistemi aktif edilme anına ait bir fotoğraf.

  • Bu listede çok yeni olan Roketsan ise listeye daha yeni girdi diyebiliriz.

Listeye yeni girmesine rağmen daha üst sıralara tırmanmak için yeni ihracat ve iş birliği olanakları arayan Roketsan, yakın bir geçmişte Ukrayna, Güney Kore ve ABD’deki 3 ayrı fuara katılarak yeni kapılar aralamaya çalıştı. Türkiye’nin roket ve füze sistemleri üreticisi Roketsan, Cirit, UMTAS, L-UMTAS, MAM-L, MAM-C ve TR-122 gibi etkili roket ve füzelere sahip. Roketsan’ın resmi sitesine giderek ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >