Elon Musk itiraf etti: "Bu işte çuvalladık!"

Elon Musk.
Elon Musk.

Tesla, ön sipariş almaya başladığı Model 3 isimli elektrikli otomobil için pil modülünün üretiminde çeşitli problemler yaşadıklarını kabul etti ve şirketi hakkında öz eleştiri yaptı.

Dünyanın en büyük elektrikli otomotiv üreticisi olarak piyasayı neredeyse tek başına elinde tutan Tesla, yeni otomobili Model 3'ün pil modülü üretimini yaptığı Nevada fabrikasında atlatamadığı problemler yaşıyor. Basına daha önce de yansıyan haberleri basın toplantısında kabul eden Tesla CEO'su Elon Musk, üretim sorunlarının Tesla'nın pil yapma yeteneğine "çok güvenmesi" kaynaklı olduğunu vurguladı.

"Sorunun kaynağı fazla özgüven!"

Tesla'nın 2017 dördüncü çeyrek sonuçlarını kamuoyuyla paylaştığı yatırımcılar toplantısında konuşan ve "İlginçtir ki, pil üretimi normalde bizim en güçlü olduğumuz alan olması gerekirdi." diyen Elon Musk, "Kendimizden biraz fazla emindik; pil yapma kabiliyetimize güvenip çok rahat davrandık.” sözleriyle devam etti. ABD merkezli olarak faaliyetlerini sürdüren şirket, kitle pazarına yönelik ilk otomobili Model 3'ün pil üretim sürecinde ciddi seviyede sıkıntılar yaşıyor. Tesla, otomobilin üretim aşamaları için Nevada’da bulunan Gigafactory isimli fabrikasında bir pil üretim hattı kurmuştu. Ancak bu hattın çalışmasında problemler olması nedeniyle, Tesla mühendislerinin pil ünitelerini “elle yaptıkları” ortaya çıkmıştı.

Üretim rakamları için hedeflenen süreler değişikliğe uğradı

Pil üretim hattının çalışmaması nedeniyle Tesla Model 3'ün bütün üretim süreci aksaklıkla karşılaştı. Otomobilin üretim aşamalarındaki tüm hedefleri sekteye uğradı. Tesla, Aralık ayında her hafta 5.000 Model 3 üretmeyi planlıyordu. Ancak kasım ayına gelindiğinde söz konusu problemlerin bu hedefi imkansız kıldığı anlaşıldı ve Tesla ancak 2018’in ilk çeyreğinin sonunda bu sayıda araç üretebileceğini açıkladı. Ocak ayına gelindiğinde ise şirket üretim tahminlerini yeniden değiştirerek, haftada 5.000 otomobil üretim kapasitesine ancak yılın ortasında ulaşabileceklerini duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >