Elon Musk'ın 'verimli olmak' için verdiği 5 tavsiye

Elon Musk
Elon Musk

Çılgın projeleriyle sık sık gündeme gelen Elon Musk, şirket çalışanlarına gönderdiği e-postalarda zaman zaman verimliliği artırmak için ipuçları veriyor. İşte Musk'ın paylaştığı verimlilik artırma yöntemlerinden 5 tanesi.

Uzay taşımacılığını ekonomik hale getirmek; Mars'ta koloni kurmak ve Ay'a turist götürmek gibi 'dünya dışı' hedeflere sahip olan Elon Musk, son yıllarda iş dünyasının en çok konuşulan isimlerinden biri. Amerikanın dahi çocuğu, elbette bu büyük projelerin gerçeğe dönüşmesi adına birçok farklı yöntemle çalışıyor. Aslında en çok merak edilenlerden biri de bu. Yani Elon Musk neden bu kadar başarılı? Şirket içindeki yazışmalarda zaman zaman çalışmaları hızlandırmak için çeşitli tavsiyeler veren Musk, verimliliğin artması için şu 5 yöntemi kullanıyor.

Uyum ve sağduyu tarafını seçin
Elon Musk'ın tavsiye ettiği önemli verimlilik kurallarından biri sağduyu. Basit gibi görünse de şirket içi ya da şirket dışı çalışmalarda bu kelime ve anlamının büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Musk, sağduyulu olmayı genel bir kılavuz olarak görüyor.
Uyum ve sağduyu tarafını seçin Elon Musk'ın tavsiye ettiği önemli verimlilik kurallarından biri sağduyu. Basit gibi görünse de şirket içi ya da şirket dışı çalışmalarda bu kelime ve anlamının büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Musk, sağduyulu olmayı genel bir kılavuz olarak görüyor.
Sade ve anlaşılabilir olun
Elon Musk; Tesla ya da diğer şirketlerinde çalışanların terimler sözlüğüne kesinlikle takılmamasını istiyor. Yani herhangi bir konuyu sade ve düz şekilde anlatmanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Aksi takdirde kullanılan kısaltma ya da objelerin iletişimi zedelediğini ve işin içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini düşünüyor.
Sade ve anlaşılabilir olun Elon Musk; Tesla ya da diğer şirketlerinde çalışanların terimler sözlüğüne kesinlikle takılmamasını istiyor. Yani herhangi bir konuyu sade ve düz şekilde anlatmanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Aksi takdirde kullanılan kısaltma ya da objelerin iletişimi zedelediğini ve işin içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini düşünüyor.
İşiniz bittiğinde toplantıdan çıkın
Yönetim kurulunun bulunduğu dev şirketler sık sık yapılan toplantılarla bolca gündeme geliyor. Peki ama gereksiz toplantıların önüne nasıl geçilir? Musk'a göre bunun ilk yöntemi işi biten kişinin toplantıdan ayrılması. Böylece daha verimli bir toplantı sürecini yürütüldüğüne inanıyor. Kaldı ki toplantıda konuşmasını yapan ve görüşlerini bildiren kişi doğrudan işine dönüp çalışmaya devam edebiliyor. Söz konusu zamanla yarışmak ve verimi artırmak olduğunda bu yöntemin çok işe yaradığı kesin.
İşiniz bittiğinde toplantıdan çıkın Yönetim kurulunun bulunduğu dev şirketler sık sık yapılan toplantılarla bolca gündeme geliyor. Peki ama gereksiz toplantıların önüne nasıl geçilir? Musk'a göre bunun ilk yöntemi işi biten kişinin toplantıdan ayrılması. Böylece daha verimli bir toplantı sürecini yürütüldüğüne inanıyor. Kaldı ki toplantıda konuşmasını yapan ve görüşlerini bildiren kişi doğrudan işine dönüp çalışmaya devam edebiliyor. Söz konusu zamanla yarışmak ve verimi artırmak olduğunda bu yöntemin çok işe yaradığı kesin.
Sık aralıklarla düzenlenen toplantılardan kurtulun
Toplantıların büyük bölümü sanılanın aksine iş verimliliğini düşürüyor. Haliyle Elon Musk çok fazla toplantı yapılmaması gerektiğine inanıyor. Eğer "katılımcılara bir değer sağlanmıyorsa büyük toplantılardan kaçın" şeklinde bir ipucu veriyor. Ya da en kötü ihtimalle toplantı süresinin kısaltılması gerektiğine inanıyor.
Sık aralıklarla düzenlenen toplantılardan kurtulun Toplantıların büyük bölümü sanılanın aksine iş verimliliğini düşürüyor. Haliyle Elon Musk çok fazla toplantı yapılmaması gerektiğine inanıyor. Eğer "katılımcılara bir değer sağlanmıyorsa büyük toplantılardan kaçın" şeklinde bir ipucu veriyor. Ya da en kötü ihtimalle toplantı süresinin kısaltılması gerektiğine inanıyor.
Müdür ve çalışan iletişimini sonlandırın
21. YY'ın en önemli isimlerinden biri olarak görülen Elon Musk, iletişimde mümkün olduğu en kestirme yoldan ilerlemesi gerektiğini düşünüyor. Dolayısıyla emir-komuta zinciriyle hareket eden şirketlerde başarının düştüğünü vurguluyor.
Müdür ve çalışan iletişimini sonlandırın 21. YY'ın en önemli isimlerinden biri olarak görülen Elon Musk, iletişimde mümkün olduğu en kestirme yoldan ilerlemesi gerektiğini düşünüyor. Dolayısıyla emir-komuta zinciriyle hareket eden şirketlerde başarının düştüğünü vurguluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >