F-35 pilotlarına 400 bin dolarlık inanılmaz kask

Günümüzün en gelişmiş savaş teknolojilerinden biri olan F-35'lerin sadece kendisi değil kaskları da çok pahalı. Maliyeti 400 bin dolar olan kask neden bu kadar pahalı?

F-35 Lighting II, her farklı amaç için farklı uçaklar kullanmak yerine savaşta tüm görevleri tek bir uçağın yerine getirmesi amacıyla tasarlanmış müşterek bir saldırı uçağıdır. Şimdiye kadar üretilmiş en etkili savaş uçağı olan F-35 Lighting II projesine ülkemiz de 2002 yılında katılmıştır. Uçak 2018 yılında yapılacak ilk teslimat ile Türk Hava Kuvvetleri Envanterine katılacaktır.

F-35 PİLOTLARININ KULLANACAĞI KASK NEDEN BU KADAR PAHALI
Maliyetinin 400 bin dolar olmasının nedeni her tarafının altın veya elmasla kaplı olması değil. Kaskta 3.nesil kaska monteli görüntüleme sistemi bulunuyor. Eski F-35'lerde baş hizasında yer alan saydam cam gösterge sensörlerden gelen düzinelerce veriyi analiz etmede, pilotun düşmanı görmesi ve hızlıca hareket etmesi gereken durumlarda artık yetersiz kalıyordu.



Bundan sonra yeni kaskla birlikte, hava hızı, baş yön bilgisi, irtifa, hedef durumu ve uyarılar gibi görevi tamamlamak için gerekli olan tüm bilgiler, pilota klasik saydam cam gösterge yerine kaskın siperliği üzerinden verilecek. Bu sayede pilotun iş yükü azalacak ve bir savaş pilotu için hayati derecede önem taşıyan hızlı karar verme yetisine yardımcı olunacak. Yani bu HMDS kask ile, pilot uçağın etrafında yer alan tüm tehditleri dışarıya bakmadan görebilecek ve anında müdahale edebilecek.

Yüksek teknoloji ürünü olan bu kasktan pilotlar bir konuda şikayet ediyor. O da; kaskın 2.44 kg ağırlığında olması.





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >