Fiat, İtalya'da ana akım araç üretimini sonlandırıyor

Fiat Panda
Fiat Panda

Avronun son birkaç yıldaki hızlı yükselişinden etkilenen Fiat, Avrupa'daki seri üretim faaliyetlerini yeniden planlamaya karar verdi. İtalya'da uygun fiyatlı ana akım araç üretimini sonlandıracak olan şirket, iş gücünün daha ucuz olduğu Polonya ve Türkiye gibi ülkelere yönelecek.

Son birkaç yılda avronun küresel çaptaki yükselişine paralel olarak Avrupa'da otomotiv endüstrisinde de ciddi değişiklikler gündeme gelmeye başladı. Bunlara 1 Haziran'da bir yenisi daha eklenecek. Bloomberg'in haberine göre FCA CEO'su Marchionne,Fiat'ın İtalya'da ana akım araç üretimini sonlandıracağını açıklayacak.

Avronun hızlı yükselişi nedeniyle yüksek maaşlı Avrupa ülkelerinde ana akım araç üretiminin sürdürülebilir olamayacağına kanaat getiren Fiat, 13 yıldır kendi ülkesinde imal ettiği Punto dahil tüm ana akım modelleri başka bölgelere kaydıracak. Potenza şehrindeki fabrikada Punto ile birlikte üretilen Alfa Romeo Mito da yerini Maserati'nin ikinci nesil SUV modeline bırakacak.

2022'ye kadar dizel araç üretimi sona erecek

Dizel araçların üretimini 2022'ye kadar sonlandırmayı planlayan FCA, Türkiye ve Polonya gibi ülkelerde üreteceği uygun fiyatlı modellerden boşalan İtalya fabrikalarında kâr getirisi daha yüksek olan hibrit modellerin seri üretimini gerçekleştirecek. Dizelin yerini alacak hibritler arasında Jeep'in lüks SUV araçları da bulunacak.

FCA grubunun Maserati, Jeep ve Alfa Romeo gibi lüks markaları için işlemeye devam edecek olan Fiat'in İtalya fabrikaları, otomotiv sektöründe yeni bir döneme girildiğinin de habercisi. Ucuz iş gücünü etkili kullanmaya başlayan Türkiye, Avrupa ülkelerine otomobil ihracatında rekor üstüne rekor kırıyor. Yakın gelecekte katma değeri daha yüksek modellerin üretimini devralması muhtemel fabrikalarımız, ülkeyi elektrikli otomobil devrimine rakiplerinden daha iyi hazırlayacak potansiyele sahip.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >