Fiyat politikasıyla tepki çeken Apple'dan 'daha az pahalı' cihaz: iPhone XR!

​iPhone XR tanıtıldı

Apple’ın ‘Apple Event’ isimli özel etkinlikle tanıttığı yeni modelleri arasında ‘aşırı pahalı’ modellere oranla ‘daha az pahalı’ olarak karşımıza çıkan iPhone XR da yer alıyor. Uzunca bir zamandır 'uygun fiyatlı' bir model de çıkaracaklarını iddia eden şirket, iPhone XR hamlesiyle sınıfta kaldı. İşte iPhone XR’ın özellikleri…

Apple’ın iPhone X ile birlikte kendi haznesine dahil ettiği çentikli ekran tasarımı birçok farklı model için de geçerlilik kazanmıştı. Apple’ın ‘Apple Event’ lansmanında tanıttığı modeller arasında yer alan iPhone XR da çentikli tasarımla birlikte geliyor.

6.1 inç boyutunda, Liquid Retina ismi verilen bir ekran yapısıyla karşımıza çıkan iPhone XR, LCD ekranında 1792x828 piksellik görüntü kalitesi barındırıyor. Çözünürlük dışında 326 ppi değerine sahip olan ekrana ek olarak cihaz yapısına 3D Touch da eklenmiş.

XR, Remedial (iyileştirici) kelimesinden türetildi

iPhone X’a oranla nispeten daha güçlü bir cam yapısı kullanan iPhone XR, 7000 serisi alüminyum kasayı da bünyesinde barındırıyor. Beyaz, mavi, siyah, sarı ve kırmızı renk seçenekleriyle çıkış yapan iPhone’un en yeni üyesi ismindeki R harfini de ‘Remedial (iyileştirici)’ kelimesinin kısaltılmışından alıyor. İsim konusundaki birçok farklı teorinin üzerine XR ismini almasıyla da eleştirilen yeni model, başka bir alanda da hayal kırıklığı oluşturmayı başardı.

Touch ID eklentisini cihazlarından çıkartmayı alışkanlık haline getiren Apple, iPhone XRmodelinde de bu geleneği sürdürmeyi tercih etmiş. iPhone X ile neredeyse aynı arayüze sahip olarak gelen cihaz, iPhone’un tanıtımı gerçekleştirdiği ürünler arasında ‘en mütevazı ürün’ olarak kendini gösteriyor.

Fiyatlar 'anormal seviyede pahalı' bulundu

iPhone XR’ın, Apple A12 Bionic işlemciden güç aldığını da hatırlatalım. iPhone XR’ın kamera tarafında ise iPhone XS ve iPhone XS Max’in aksine tek arka kamera yer alıyor. f/1.8 diyafram aralığına sahip olan kamerada 6 elementli bir lens ve OIS desteği mevcut.

Ayrıca iPhone Plus modellerinin en çok ilgi çeken özelliklerinden Portre modu renkli iPhone ile de kullanılabilecek. Batarya ömrünün iPhone 8’den bir buçuk saat daha fazla olduğu duyurulan cihaz, 64-128-256 GB depolama alanı seçeneklerine sahip. Beklentilerin altında değişiklikler ile karşımıza çıkan cihaz, Apple'a yönelik giderek artan eleştirilerin dozunu fiyatı ve gelişmeyen özellikleriyle devam ettirecek gibi duruyor.

19 Ekim’de ön siparişe açılacak telefonun fiyatı ise 749 dolar. Birçok kullanıcı bu fiyat etiketleriyle Apple’ın beklediği etkiyi oluşturamayacağı kanaatinde. Apple, fiyat politikasını güncellemediği sürece pazar payında yaşadığı düşüşü sürdürecek gibi görünüyor. Son olarak Apple, Huawei'ye geçilerek pazar payı sıralamasında 3. sıraya gerilemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >