Ford ve Alman otomotiv devleri ortak şarj istasyonu ağı kuruyor

Ionity
Ionity

Alman otomotiv devleriyle yeni bir konsorsiyum oluşturan Ford, Avrupa genelinde 400 hızlı şarj istasyonu kurarak elektrikli otomobil çağına hazırlanıyor. Şarj istasyonları Tesla'dan üç kat daha yüksek kapasite sunacak.

Dünyanın en büyük otomobil üreticileri Ford, BMW, Mercedes ve Volkswagen, oluşturdukları yeni konsorsiyumla Avrupa'da ortak bir şarj istasyonu ağı inşa edecek. Ionity ismini kullanan organizasyon, sene sonuna kadar 50 istasyon kurarak Avrupa ülkeleri arasında en çok araç sahibine hizmet edecek noktalarda elektrikli otomobiller için şarj istasyonu ihtiyacını karşılayacak. Projeyle şarj sistemlerinin standartlaştırılmasını amaçlayan otomotiv devleri, bunu mevcut sistemlerden üç kat daha yüksek kapasite vaat eden şarj teknolojisiyle hayata geçirecek.

Tesla'nın Supercharger sistemleri 120 kW kapasite sunarken CSS standardıyla kapasiteyi 350 kW'a kadar çıkaran Ionity, Avrupa ülkeleri arasında istasyon arası mesafenin 120 kilometreye düştüğü bir ağ oluşturmaya çalışacak. 2018 sonunda istasyon sayısının 100'e ulaşacağını öngören ortaklar, 2020'de 400 istasyonla diğer şarj platformlarına entegre olmaya çalışacak. Projenin İngiltere'deki 5 bine yakın şarj istasyonuyla entegre olması ciddi önem taşıyor.

Halihazırda Tesla, Renault-Nissan ve Fransız PSA Grubu'nun elektrikli otomobilleriyle uyumlu olmayan CSS standardı, en azından Avrupa'da elektrikli vasıtaların şarj portlarını standartlaştırmayı amaç ediniyor. Teknolojik üstünlüğünün yanı sıra oluşturulacak dev istasyon ağı sayesinde önümüzdeki dönemde bu standardın ismi daha sık zikredilmeye başlayacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >