Ford'dan Çin'de elektrikli otomobil üretimi için 756 milyon dolar yatırım

Ford
Ford

Şimdiden açık ara dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı olan Çin'de yeni nesil araç üretim fırsatları dünya devlerini cezbediyor. 756 milyon dolarlık yatırım planıyla Ford, Uzak Doğu'ya elektrikli otomobil çıkarması yapan son firma oldu.

Tesla, Mercedes, BMW ve General Motors. Otomotiv endüstrisinin bu dört dev şirketi, son bir yıl içerisinde imzaladıkları anlaşmalarla Çin'de elektrikli otomobil üretimi yapacaklarını taahhüt ettiler. Bugün dörtlüye bir isim daha eklendi. Ford, bugün düzenlenen törende yerli üreticilerden Zotye Auto ile ortak üretim operasyonları yürütmek üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.

Ford'un 756 milyon dolar yatırım karşılığında yüzde 50 ortağı olacağı Zotye Ford isimli ortaklık, Çin piyasası için ucuz ve kompakt elektrikli otomobiller üretecek. Daha çok popüler Volkswagen ve Porsche modellerinin taklit versiyonlarıyla ün yapan Zotye, bu anlaşmayla küçük elektrikli otomobil pazarında Ford'un üretim imkanlarından faydalanarak ürün yelpazesini genişletmeye çalışacak.

100-150 kilometre menzile sahip iki küçük elektrikli çözümü bulunan Zotye, Çin'in Zhejiang şehrinde Ford ile kuracağı fabrikada bu türden otomobillerin üretimine odaklanacak. İkilinin ortaklığı Zotye kadar Ford'a da fayda sağlayacak. Zira Çin hükümetinin koyduğu yeni kurallar gereği her otomobil üreticisinin satışlarının belirli bir bölümünün sadece elektrikli ve hibrit araçlardan oluşması gerekiyor. Ford, bu kotayı Zotye ile üreteceği uygun fiyatlı modellerle doldurmayı planlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >