Geely, Mercedes-Benz'in en büyük hissedarı oldu

Geely
Geely

Çinli otomotiv devi Geely, elektrikli otomobil ve batarya teknolojilerinden istifade etmek istediği Mercedes-Benz'in en büyük hissedarı oldu. Alman şirketin sahibi olan Daimler holding, 9 milyar dolarlık hisse satışını onayladı.

Çin'in en büyük özel otomobil üreticisi olan Geely, portföyündeki otomobil markalarını destekleyecek yeni bir anlaşmaya imza attı. Zhejiang merkezli şirketin sahibi olan Çinli milyarder Li Shufu, Daimler holdingin yüzde 10 hisessini 9 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

Çinli yatırımcıların Almanya'da sanayi firmalarına yönelik en büyük harcaması olarak nitelendirilen anlaşma, Geely'i Mercedes-Benz'in en büyük hissedarı yapmış oldu. Bu konumun getirdiği ayrıcalıkla Mercedes'e ait elektrikli otomobil ve batarya teknolojilerinden istifade edebilecek olan Geely, hem Lynk&Co gibi kendi markalarıyla hem de Volvo, Volvo Truck, Lotus, Proton başta olmak üzere bünyesinde barındırdığı şirketlere ait projelerde Mercedes'in fikri mülkiyetine erişebilecek.

Gelecek hafta Almanya'ya ziyaret düzenleyerek Alman hükümet yetkilileri ve Daimler yöneticileriyle görüşecek olan Geely'nin sahibi Li Shufu, yeni iş ortaklarına hisse alımının teknoloji paylaşımından ibaret olmadığını anlatacak.

Elektrikli otomobil ve batarya üretiminde Mercedes ile işbirliğini geliştirecek

Çin'de halihazırda Denza markasıyla elektrikli otomobil üretimi ve sadece yerel pazara yönelik satış faaliyeti yürüten Mercedes, ülkede bir diğer Çinli otomotiv firması BAIC ile birlikte çalışıyor. Geely'nin Daimler yönetim kurulundaki en güçlü isim haline gelmesi, kuşkusuz BAIC ile Mercedes arasındaki faaliyetleri etkileyecektir. Hem Geely'nin Avrupa pazarında hem de Mercedes'in Çin pazarındaki çalışmalarını etkileyecek bir satın alım gerçekleştiren Li Shufu, bundan sonraki süreçte satın aldığı kritik holding hisseleriyle otomotiv imparatorluğunun batıda daha güçlü bir konuma gelmesi için çalışacak.

Geçtiğimiz aralık ayında 3,3 milyar dolar yatırımla Volvo Trucks'ın da en büyük hissedarı konumuna yükselen Geely, bünyesine alarak yeniden yapılanmasını mümkün kıldığı Volvo gibi yeni başarı hikayeleri yazmak istiyor. Bu niyetle çoğunluk hissesini satın aldığı Lotus ve henüz çok yeni olan Lynk&Co markalarını yakın takibe almakta fayda var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >