Google, Haritalar uygulamasıyla kullanıcıları an be an takip ediyor!

Google Haritalar
Google Haritalar

Google Haritalar'da yer alan Zaman Çizelgesi özelliğiyle kullanıcıların gerçek zamanlı olarak izlendiği ortaya çıktı. Üstelik tüm bu veriler Google tarafından arka planda depolanıyor.

Akıllı telefon ve tabletler için geliştirilen mobil uygulamalar kullanıcılardan birçok farklı hususta erişim izni istiyor. Yani artık telefonlara yüklenen herhangi bir mobil uygulama yeterli izinler verildiği sürece anlık konum takibi yapabilir; fotoğraf ve videolara erişip paylaşım yapabilir. Bunun son örneğini ise Google sergiliyor. Şirketin hem Android hem de iOS mobil işletim sistemleri için geliştirdiği harita uygulaması kullanıcıları an be an takip ediyor. Takip sürecine ek olarak verilerin arka planda kayıt ediliyor oluşu ise büyük bir handikap.

  • Google Haritalar: Google'ın hem Android hem de iOS mobil işletim sistemlerinde yer alan; uydu ve trafik bilgilerini destekleyen yön bulma uygulaması.

Google Haritalar'daki "Zaman Çizelgesi" özelliğinde an be an analiz edilen kullanıcı verileri arka planda depolanıyor. Haritalar servisine bir Google hesabıyla bağlanıldığında yan menü üzerinden "Zaman Çizelgesi" bölümüne erişerek daha önce seyahat edilen tüm konumlar ayrıntılı bir şekilde görüntülenebiliyor. Elbette bu veriler yalnızca kullanıcı tarafından görüntüleniyor; yani konuma dair detaylar ek bir ayar yapılmadığı sürece arkadaş listesiyle paylaşılmıyor. Ancak Google'ın Haritalar üzerinden kullanıcıları an be an takip etmesi de milyonlarca kişiyi tedirgin ediyor. Esasına bakılırsa Google'ın internet kullanan herkesin detaylı bir raporunu arka planda sakladığı uzunca bir süredir biliniyor. Ama Haritalar uygulaması üzerinden takip sisteminin hayata geçirilmesi de işin diğer bir boyutu olarak görülüyor.

Konum bilgisine ilişkin veriler mobil uygulamalardan silinebildiği gibi doğrudan web arayüzü sayesinde de ortadan kaldırılabiliyor.
Konum bilgisine ilişkin veriler mobil uygulamalardan silinebildiği gibi doğrudan web arayüzü sayesinde de ortadan kaldırılabiliyor.

Google Haritalar'da konum bilgisi nasıl silinir?

Google Haritalar'da Zaman Çizelgesi'ni görüntülemek için Google Haritalar > sol üst menü > Zaman Çizelgesi > Gün bölümüne erişmek yeterli. Tüm bu verileri bilgisayarda "Zaman Çizelgesi" kısmına tıklayarak soldaki panel vasıtasıyla "Günü sil" seçeneği sayesinde ortadan kaldırabilmek mümkün. Benzer bir yolu izleyerek konum geçmişi de silinebiliyor; bunun için de yine "Zaman Çizelgesi" kısmına ulaşıp; sağ alt köşedeki "Kaldır" düğmesine tıklamak kâfi.

Google bu tür verilere yalnızca kullanıcıların kendilerinin erişebildiğini yani üçüncü kişilere bu bilgilerin açılmadığını belirtiyor. Ancak yine de Google'ın Haritalar kullanıcılarını bu kadar yakinen takip ediyor oluşu korkutuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >