Google'a tarihi ceza: '9.2 milyon dolar'

Google, yasal olmayan faaliyetleri dolayısıyla cezaya mahkum edildi.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google, Japonya’daki reklam faaliyetlerini Singapur’da yürütme iddiasıyla yargılandığı davadan ‘ceza sonucu’ ile ayrıldı. Japonya’da vergilendirilmekten haksız yere kurtulduğu tespit edilen şirket 9.2 milyon dolar ceza ödeyecek…

Alphabet çatısı altında dünyanın en büyük teknoloji oluşumlarından biri olarak değerlendirilen Google, Japonya’daki ‘ihlalleri’ yüzünden sıkıntılı bir süreç geçiriyor. Tam 32 milyon dolarlık reklam gelirini vergilendirmediği iddia edilen şirket, birden fazla katılımcılı davada 9.2 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi.

Google'ın Singapur ofisi, Japonya'daki faaliyetlerin birincil muhatabı olarak değerlendirildi.
Google'ın Singapur ofisi, Japonya'daki faaliyetlerin birincil muhatabı olarak değerlendirildi.

Amerika Birleşik Devletleri menşeli şirket, Japonya’daki reklam faaliyetlerini Singapur için destek operasyonu olarak göstermesi ve Japon reklam sağlayıcıların Google Singapur ofisine ödeme yapmaları gerekçesiyle cezalandırıldı. Şirket cephesinden net bir açıklama gelmese de Singapur’u ‘para aklama merkezi’ olarak değerlendiren şirket, Japonya mahkemelerince suçlu bulundu.

Google, problemli süreçlerle anılmaya devam ediyor.
Google, problemli süreçlerle anılmaya devam ediyor.

Ceza dalgası farklı şirketlere sıçrayabilir

Dünyanın reklam konusundaki en aktif şirketleri listesinde yıllardır başı çeken Google, birtakım ‘illegal’ vergi işlemleriyle sürekli olarak gündeme geliyordu. Birçok ülkenin rekabet kurulları tarafından yoğun bir incelemeye tabi tutulan şirketin ‘şeffaflık’ konusundaki problemli tutumu birçok muadil şirketin canını sıkıyor. Japonya’dan başlayan ‘ceza dalgası’ şirketin başka ülkelerde de yargılanmasının yolunu açabilir. GZT Teknoloji ekibi olarak biz de Google’ın dava süreçlerini takipteyiz. :)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >