Google'daki güvenlik açığı WhatsApp'ın 'Uçtan Uca Şifreleme' sistemini devre dışı bırakıyor

WhatsApp
WhatsApp

WhatsApp'ta yıllar önce aktif hale getirilen ve güvenliği artıran 'Uçtan Uca Şifreleme' özelliği Google Drive'daki bir güvenlik açığı sebebiyle yedekleme sonrasında pasif hale geliyor.

Dünyanın en fazla kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, bundan iki yıl önce duyurduğu 'Uçtan Uca Şifreleme' özelliği sayesinde ekstra bir güvenlik kalkanı sunmaya başlamıştı. Sohbetlerin doğrudan iki kişi arasında kalmasını ve üçüncü kişilerin durumdan haberdar olmasını önleyen sistem, ne yazık ki Google sebebiyle pasif hale geliyor.

Uçtan Uca Şifreleme devre dışı kalıyor!

WhatsApp'taki bu özellik hâlâ aktif olarak kullanılabiliyor. Ancak, Google Drive'a yedekleme yapıldığında şifreleme sistemi otomatik olarak ortadan kalkıyor. Dolayısıyla yedeklemeyi Google üzerinden gerçekleştiren kişiler bir anlamda Uçtan Uca Şifreleme'den mahrum kalıyor. Yedeklemeyi tercih etmek zorunda kalan kullanıcıların WhatsApp verileri bir anlamda 'güvensiz' hale geliyor.

Google Drive'a yedeklenen WhatsApp verileri, 'Uçtan Uca Şifreleme' kapsamından çıkıyor.
Google Drive'a yedeklenen WhatsApp verileri, 'Uçtan Uca Şifreleme' kapsamından çıkıyor.

Şu anda Google cephesinden bu güvenlik açığıyla alakalı herhangi bir açıklama yok. Ancak, Google ve WhatsApp'ın son yıllardaki iş birlikleri düşünüldüğünde problemin çözülmesi ihtimali kuvvetleniyor. Üstelik WhatsApp, yedeklemeler için Kasım'dan itibaren Google Drive alanından harcamayacak.

WhatsApp yedekleme konusundaki diğer bir alternatif ise iCloud. iPhone kullanıcıları yedeklerini doğrudan iCloud'a alıyor ve bu platformda şifrelemeyi pasif hale getiren herhangi bir sorun yer almıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >