Google'ın akıllı telefon üreticilerden alacağı lisans ücreti belli oldu

Google
Google

Google, geçtiğimiz dönemlerde AB'nin verdiği 5 milyar dolarlık para cezasının ardından harekete geçti. Şirket bundan böyle Avrupa'da telefon satacak olan üreticilerden ek lisans ücreti almaya başlıyor. Son olarak telefon başına alınacak tutar belli oldu.

Google, AB tarafından 5 milyar dolar para cezasına çarptırıldıktan sonra Avrupa'daki politikalarında büyük değişikliklere gitti. Şirket, tarihinde ilk kez Play Store da dahil olmak üzere tüm uygulamalardan lisans ücreti almaya hazırlanıyor.

Google Avrupa'nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer'in konuyla alakalı yaptığı açıklamada artık Avrupa'da satılacak tüm cihazlarda bu sistemin geçerli olacağını bildirdi. Üreticilerin lisans ücretleri ödemesi durumunda akıllı telefon fiyatlarının yükseleceği aşikar. Hatta bu kapsamda son olarak Google'ın ürün başına alacağı lisansücreti de belli oldu.

Alınan bu karar Android telefon üreticilerini ve 'fiyat' dolayısıyla müşterileri etkiliyor.
Alınan bu karar Android telefon üreticilerini ve 'fiyat' dolayısıyla müşterileri etkiliyor.

Bundan böyle GooglePlay dahil diğer tüm Google uygulamalarına telefonlarında 'varsayılan' olarak yer verecek üreticilerin belirli kriterlere göre ek ödeme yapması gerekiyor. Peki ama bu kriterler neler?

Lisans ücretleri belli oldu

İngiltere, Almanya, Norveç, Hollanda ve İsveç'in de aralarında bulunduğu ülkelerde satılacak olan Android telefonlarda ekranların 500 PPI ve üzerinde piksel yoğunluğuna sahip modellerde telefonlar için ödenmesi gereken tutar 40 dolar seviyesinde. 400 PPI ile 500 PPI arasında rakam 20 dolara düşerken 400 PPI altında ise lisans ücreti 10 dolara kadar geriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >