Her şeyin sorumlusu 5G patentleri mi: 'Huawei yöneticisi gövde gösterisi yaptı'

Huawei.
Huawei.

● ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ulusal Acil Durum' ilan etmesi sonrası Google tarafından askıya alınan 'Huawei iş ortaklığı' için 'Huawei'nin 5G yükselişini önleme amacı taşıdığı' iddiası uzun süre konuşuldu.

● Huawei, 5G konusunda gerçekleştirdiği geliştirmelerle ve sahip olduğu altyapıyla dünya genelinde 'açık ara' birinci sırada yer alıyor.

● Huawei Başkan yardımcısı Lu Yong, şirketin 16.000 adet 5G patenti bulunduğunu ve bu sayının diğer tüm şirketlerin toplamından bile fazla olduğunu açıklayarak gövde gösterisi yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından, Google eliyle Huawei'ye uygulanan 'yaptırım kararı' geçtiğimiz haftanın en güçlü teknoloji gündemi olmayı başarmıştı. Sürecin başlangıcında ABD Başkanı Donald Trump, Çinli akıllı telefon üreticilerini ülkeye sokmama kararlılığı ve bu kararlılığı 'güvenlik' gerekçeleriyle açılaması üzerinden daha önce görülmemiş bir ambargo ve dışlama Huawei için aktif hale geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, 'Ulusal Acil Durum' ilan ederek Huawei için 'Android yolunu kapatacak' hamleyi yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump, 'Ulusal Acil Durum' ilan ederek Huawei için 'Android yolunu kapatacak' hamleyi yaptı.

Donald Trump'ın ilan ettiği 'Ulusal Acil Durum'un ardından 'risk taşıyan tüm şirketlerin telekomünikasyon ekipmanları kullanması tümden yasaklandı. Google'ın Çinli Huawei ile işbirliğini sonlandırarak şirketi Android ekosisteminden 'kovması' ise karışıklığın boyutunu değiştirerek 'yeni nesil savaş' yorumlarını beraberinde getirdi.

'Huawei'nin 5G yükselişi ABD'yi rahatsız etti'

ABD ve Huawei arasındaki bu gerginlik için onlarca farklı senaryo dillendiriliyor olsa da aylardır konuşulan 'Huawei'nin yükselişi ABD'yi rahatsız etti' tezi farklı açıklamalarla sürekli olarak diri tutuluyor. Geleceğin teknolojisi olarak tanımlanan ve hali hazırda Huawei tarafından domine edilen '5G dünyası' ABD'nin Huawei tavrının gerekçesi olarak değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeyi gerçeğe yaklaştırabilecek seviyede güçlü bir açıklama ise Huawei Başkan Yardımcısı Lu Yong'dan geldi.

Huawei CEO'su Ren Zhengfei, ABD'nin yaptırım kararlarının 5G üzerinden gerçekleştiğini her fırsatta ifade ediyor. Zhengfei'ye göre Huawei 5G'deki yükselişiyle ABD'yi tedirgin ediyor.
Huawei CEO'su Ren Zhengfei, ABD'nin yaptırım kararlarının 5G üzerinden gerçekleştiğini her fırsatta ifade ediyor. Zhengfei'ye göre Huawei 5G'deki yükselişiyle ABD'yi tedirgin ediyor.

Huawei, 2018 boyunca 104 milyar dolarlık gelir elde etti

Bugün içerisinde Guiyang'da organize edilen Uluslararası Çin Veri Fuarı'nda konuşan Lu Yong, Huawei'nin 2018 yılı boyunca elde ettiği gelirin 104 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu gelirin 14 milyar dolarlık bir kısmının Ar-Ge çalışmalarına yatırıldığını ifade eden Yong, geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan Ar-Ge yatırımının Intel ve Apple gibi ABD şirketlerini geride bıraktığını da ekledi. Yong ayrıca, Huawei'nin 5G patentlerinin tüm Amerikan şirketlerinin toplamda sahip olduğundan daha fazla sayıda olduğunun altını çizdi.

5G teknolojisinin geleceğin dünyasını inşa edeceği söyleniyor.
5G teknolojisinin geleceğin dünyasını inşa edeceği söyleniyor.

Huawei, 16.000 adeti bulan 5Gpatentiyle dünya genelinde ilk sırada yer alıyor. Şirket, 5G teknolojisinin geleceğin en önemli yapı taşı olduğuna inanırken 5G ile Çin'deki binlerce farklı endüstrinin de dijitalleşeceğini düşünüyor. Yong'un konuşması boyunca ABDambargosunun temel nedeni olarak 5G'deki güçlü yükselişi göstermesi de birçok farklı açıdan 'Huawei, süreci 5G üzerinden yönetecek' bakışını doğuruyor. Huawei ve Google arasındaki anlaşma ve anlaşmazlığın seyrini zaman belirleyecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >