Huawei için yeni iddia: ‘Kuzey Kore’ye kablosuz ağ kurulmasına yardımcı olundu’

Huawei, Kuzey Kore'ye kablosuz ağ kurulumunda destek sağlamakla suçlanıyor.
Huawei, Kuzey Kore'ye kablosuz ağ kurulumunda destek sağlamakla suçlanıyor.

Çinli teknoloji devi Huawei’nin Kuzey Kore’ye kablosuz ağ kurulmasında ve işletilmesinde yardımcı olduğu iddiası, ‘mimli şirketin’ yeni baş belası olarak tanımlanabilir. Şirketin ABD ile yaşadığı büyük sorunlar, son iddia ile daha da derinleşecek gibi görünüyor.

The Washington Post’ta yayımlanan belgelere göre Huawei, tam 8 yıldır devlete bağlı bir şirket olan Panda International Information Technology ile çeşitli projeler yürütüyor. Bu ortaklığın Huawei’nin, diğer projelere katılımını gizleme amacıyla yapıldığı iddia edildi.

Bu iddiaların aksine eski bir Huawei çalışanı, The Washington Post ile şirkete ait detaylı elektronik tablo paylaşımında bulundu ve yapılan tüm işlerin kamu yararına olduğunu belirtti. Yaşanan olayla beraber şirketin birçok eski çalışanı iş emirlerini ve sözleşmelerini gazete ile paylaştı.

Tüm bilgiler göz önünde bulundurulduğunda Amerikan teknolojisini ürünlerinde kullanan Huawei’nin, ABD’nin Kuzey Kore’ye ekipman sağlamak için ihracat denetimlerini ihlal ettiği endişesini doğurmuş oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı olayın peşinde

Gazetedeki makaleye göre The Hill’e yorum yapmaktan kaçınan ABD Ticaret Bakanlığı, 2016’dan bu yana Huawei ile Kuzey Kore arasındaki bağlantıları araştırıyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve birçok milletvekili Huawei'yi ülke güvenliğine bir tehdit olarak görüyor.
ABD Başkanı Donald Trump ve birçok milletvekili Huawei'yi ülke güvenliğine bir tehdit olarak görüyor.

Huawei ayrıca The Hill'den gelen bir haber teklifine cevap vermedi fakat Post'a Kuzey Kore'de “ticari varlığı olmadığı” yönünde açıklamalarda bulundu. Buna ek olarak şirket yetkilileri gazete ile yaptığı röportajda ‘Huawei, Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin tüm ihracat yaptırım yasaları ve düzenlemeleri dahil olmak üzere, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki ve bölgelerdeki yürürlükteki tüm kanun ve düzenlemelere uymayı taahhüt eder.’ şeklinde bir ifadeye yer verdi. Sürecin nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >