Huawei'nin teknoloji üssü: 'İstanbul!'

Huawei.
Huawei.

Dünyanın önde gelen yazılım ve donanım üreticilerinden Huawei, İstanbul'da büyük kısmını Türk mühendislerin oluşturduğu ekibiyle, nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka, bulut ve akıllı/güvenli şehir teknolojileri üretiyor.

Dünyanın önde gelen yazılım ve donanım üreticilerinden Huawei, İstanbul'da büyük bölümünü Türk mühendislerin oluşturduğu ekibiyle, nesnelerin interneti (IoT), yapay zekâ, bulut ve akıllı/güvenli şehir teknolojileri geliştiriyor.

Openlab programıyla destek sağladığı, 33 Türk teknoloji firmasıyla birlikte yerli teknolojiler geliştiren Huawei Türkiye, ülkenin 5G dönüşümüne ve 2023 hedeflerine destek veriyor. Huawei, Türkiye ekonomisinin son yıllarda tüm olumsuz gelişmelere rağmen gösterdiği büyüme iradesi karşısında Türkiye'nin 2023 stratejik planlarını benimsemiş durumda.

Türkiye, Huawei ile ilişkisini somut temellere dayandırmayı başarıyor.
Türkiye, Huawei ile ilişkisini somut temellere dayandırmayı başarıyor.

Ümraniye'de bulunan merkezinde hizmet veren Huawei Türkiye, birçok bakanlık, belediye, kamu otoritesi ve özel şirketle birlikte 5G, nesnelerin interneti, yapay zekâ, bulut ve akıllı/güvenli şehir çözümleri geliştiriyor.

1 milyar liranın üzerinde vergi!

Huawei'nin İstanbul ofisinde 2009 yılında açılan Huawei Ar-Ge Merkezi, kurulduğu günden itibaren 120 milyon dolardan fazla yatırımla Çin dışındaki Huawei Ar-Ge merkezleri arasında, ikinci en büyük Ar-Ge merkezi haline geldi. 2012 yılından bu yana Türkiye'ye 1 milyar 320 milyon lira yatırım yapan Huawei, 1 milyar liranın üzerinde vergi ödedi. Türkiye'den 1 milyar doların üzerinde satın alma gerçekleştiren şirketin, doğrudan istihdamı ise bin 300'ün üzerinde.

Ar-Ge, Huawei-Türkiye ilişkisinin temelini oluşturuyor.
Ar-Ge, Huawei-Türkiye ilişkisinin temelini oluşturuyor.

Ulusal Araştırma Destekleri'nde tam başarı

Türkiye’deki merkezi ile, mobil operatörler başta olmak üzere, Avrupa'dan Güney Amerika'ya kadar 30 ülkedeki mobil operatörlere hizmet veren şirket, Türkiye ile küresel teknoloji dünyasında 'yol arkadaşlığı' yapıyor. Yıllık toplam gelirinin yüzde 14’ünü Ar-Ge’ye ayıran Huawei, geçen yıl küresel ölçekte Ar-Ge’ye 9 milyar dolar harcarken, Türkiye’deki Ar-Ge merkezi için her yıl belirlenen oranın dışında 20 milyon dolarlık ek yatırım sağlıyor. Huawei Ar-Ge Merkezi'ndeki 500'ün üzerindeki çalışanın yüzde 87’si Türk mühendislerden oluşuyor.