iPhone'ların arkasındaki sayılar ve semboller ne anlama geliyor?

iPhone'ların arkasında bulunan semboller ne anlama gelir?
iPhone'ların arkasında bulunan semboller ne anlama gelir?

Apple'ın ürettiği ilk iPhone'dan bu yana bu sayılar ve semboller tüm iPhone'ların arkasında alt tarafta yer alıyor. Peki bu semboller ne anlama geliyor? Neden oradalar?

İlk olarak sağ köşede yer alan üzerinde çarpı işareti bulunan çöp kutusuyla başlayalım. Bu işaret, telefonunuzu çöpe atmayın, çalışmaz gibi bir anlam taşımıyor. Bu işaretin anlamı; eğer cihazınız bir gün hurdaya çıkarsa, çöpe atmayın çünkü cihazınız yeniden dönüştürülebilir bir cihazdır anlamı taşıyor. Dönüştürülebilecek bir fabrikaya ya da dönüştürülebilir bir ortama teslim edebilirsiniz.

Çöp kutusunun sol tarafında bulunan ünlem işareti ise; cihazın AB ülkelerinin en az birinde bir kuralı ihlal ettiğini gösteriyor. Bu cihazla gittiğiniz herhangi bir AB ülkesinde çeşitli frekans kısıtlamalarına maruz kalabilirsiniz. Ünlemin sol tarafında yer alan 0682 sayısı ise, bu cihazın Avrupa ülkelerinde satışının serbest olduğu anlamını taşıyor. Zaten bu sayı tek başına bir anlam taşımıyor. Yanında yer alan CE harfleri bu cihazın teknik, frekans vs. özellikleri bakımından Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu gösteriyor. Yani cihazınız herhangi bir Avrupa ülkesinde ticari olarak ya da bireysel olarak dolaştırabilirsiniz.

Bazı cihazlarda ise 'CE' yerine 'FC' yazar. FC, ABD'nin kendi içindeki iletişim standartlarını karşılayan bir koddur.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >