İş dünyasının popüler sitesi LinkedIn Rusya'da kapatıldı

26.2 milyar dolara Microsoft’un satın aldığı LinkedIn şu sıralar Rusya’nın getirdiği yeni yasaklarla boğuşuyor.

LinkedIn'e erişim engellenmesinin sebebi olarak Moskova'da yerel mahkeme tarafından alınan son karara uymaması gösteriliyor.

İş dünyasının popüler sitelerinden LinkedIn, Rusya'da erişime kapatıldı. Microsoft tarafından satın alınan site son zamanlarda iş arayanlara yeni kolaylıklar sağlayacak yeniliklerle uğraşıyordu. New York Times gazetesinde yer alan habere göre Rusya, LinkedIn'e erişim engelledi.

Söz konusu erişim yasağının Moskova'da yer alan yerel mahkeme tarafından alındığı öğrenildi. Erişim yasağının gelmesinin nedeni ise LinkedIn'in geçtiğimiz sene yürürlüğe giren yeni bir yasaya uymaması gösterildi. Söz konusu yasaya göre Rus vatandaşlarına dair depolanan tüm bilgilerin Rusya'daki bir sunucuda saklanması gerekiyor. Rusya'da LinkedIn'in 5 milyon üyesi bulunuyor.

Erişim engeline takılan şirketin mahkeme kararına itiraz etmesi ve temyiz yoluna gitmesi bekleniyor. Söz konusu yasanın onaylanması sonrası ülke içinde faaliyet gösteren batılı firmalar ofislerini kapatmışlardı. Çıkarılan bu kanunun asıl sebebi ABD gizli servislerinde olduğu gibi, Rus gizli servislerinin de veri merkezlerindeki kullanıcıları bilgilerine ulaşarak kullanıcı takibinde kolaylık sağlaması. Microsoft'un kullanıcı bilgilerini NSA, CIA gibi devlet daireleriyle paylaştığını ortaya çıkaran Prism skandalından sonra, Rus hükümeti devlet dairelerinde Microsoft ürünlerinin kullanılması yasaklanmıştı.

Buna benzer bir olay geçtiğimiz aylarda Paypal ile Türkiye arasında da yaşanmış, Paypal yasalara uymayarak ülkemizdeki ofisini kapatmış, Türkiye operasyonlarını durdurmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >