Kablosuz şarj standartları birleşiyor

Qi standard
Qi standard

iPhone 8 serisi ve iPhone X, kablosuz şarj standartları arasında büyük bir değişime vesile oluyor. Apple'ın destek sunduğu Qi teknolojisi, en büyük rakibi Powermat'ı alt ederek endüstriyel standart haline geliyor.

Mobil pazardaki iki büyük kablosuz şarj standardından biri olan Powermat, yayımladığı basın açıklamasıyla rakip standardı destekleyen konsorsiyuma katılacağını duyurdu. Halihazırda kablosuz şarj konusunda sektör lideri olan Qi teknolojisi, endüstriyel standarda dönüşme yolunda ciddi bir destek kazandı.

PMA standardıyla çok sayıda teknoloji firmasından destek alarak kablosuz şarj uygulamalarını yaygınlaştırmak için çalışma gösteren Powermat, bu açıklamayla yenilgiyi kabul etmiş oldu. Qi teknolojisinin arkasındaki Wireless Power Consortium (WPC), bundan sonra Powermat ile kablosuz şarjın tek bir standart üzerinden gelişme göstermesi için çaba harcayacak.

Kablosuz şarj piyasasında iPhone etkisi

Birleşme kararının alınmasında yeni nesil Apple telefonlarının büyük rol oynadığı tahmin ediliyor. iPhone 8 serisi ve iPhone X'u yalnızca Qi standardına destek sunacak şekilde kablosuz şarj fonksiyonuyla donatan Apple, kendi üreteceği AirPower kablosuz şarj pedini de Qi standart desteğiyle geliştirmiş.

Android tarafından üreticiler her iki standarda da destek sunmaya devam ederken, Apple'ın Qi'den yana taraf olması neticesinde piyasanın ne yönde gelişeceği belirlenmiş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >