Laptop'ların şarj kablosundaki silindir neden var? Ne işe yarar?

Dizüstü bilgisayarlarınızın şarj kablosunda bulunan silindir şeklindeki nesnenin sebeb-i hikmetini hiç düşündünüz mü? O silindir şeklindeki nesne bilgisayar için çok önemli.

Herkes bilgisayarlarının şarj kablosunda bulunan küçük silindiri fark etmiştir herhalde. Peki bu küçük silindirin diğer elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik sinyallerin bilgisayarınızı etkilememesi için konulmuş küçük bir anten olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde bazı cihazlar bu aparatı görünürde barındırmasa da yine de işlemi dahili olarak gerçekleştiriyorlar.

BU APARAT OLMASA CİHAZINIZ BOZULABİLİR
Yarı manyetik bir madde olan bu aparat, ferritten yapılmış içi boş bir silindirdir. Elektromanyetik parazitler(EMI) ve radyo frekansı(RFI) girişlerini azaltmak için kullanılır. Eğer bu silindir olmasa cihazınıza parazit sinyaller girebilir, cızırtılar olur ve hatta cihazınız bile bozulabilir. Ferrit atomları kendilerini farklı yönde hizaladıkları için cihaza dışarıdan gelen sinyalleri ısı enerjisine dönüştürürler.

Bazı laptoplarda bu aparat görünürdür, bazılarında ise doğrudan dışarıda olmaz ancak her dizüstü bilgisayara bu işlemi yapmak zorundadır ve yapar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >