Mahkeme kararını verdi: Facebook'tan hakaret edene para cezası!

Facebook ceza
Facebook ceza

Sosyal mecralarda hakaret ve küfür edenlere ağır yaptırımlar geliyor. Özellikle emsal teşkil ettiği gerekçesiyle İsviçre'de bir gönderi altına yorum yazan kişiye 4 bin İsviçre frangı (14.500 TL) para cezası verildi.

Facebook, Twitter ve Instagram gibi hayatın tam merkezinde olan sosyal mecralar, fark edilmese de esasında kullanıcılar için büyük sorumluluklar içeriyor. Paylaşılan bir gönderi, beğenilen herhangi fotoğraf ya da benzer durumlar artık resmiyette de büyük anlam ifade ediyor. WhatsApp'ta üç yılı aşkın süredir yer alan mavi tik özelliği, Hindistan'da alınan bir karar neticesinde artık mahkemelerde delil olarak kullanılması ise bunun en büyük örneği.

İsviçre mahkemesince alınan bu kararın diğer ülkeleri de kapsayabileceği öngörülüyor. Yani diğer ülkeler de yakın zamanda benzer kararlar uygulayabilir.
İsviçre mahkemesince alınan bu kararın diğer ülkeleri de kapsayabileceği öngörülüyor. Yani diğer ülkeler de yakın zamanda benzer kararlar uygulayabilir.

Son olarak benzer bir durum da İsviçre mahkemesinde yaşandı. Zira Facebook'ta bir gönderi altına hakaret içeren yorum yazan kişiye 4 bin İsviçre frangı para cezası verildi. Bu da Türk Lirası olarak yaklaşık 14.500 TL'ye tekabül ediyor. İsviçre'deki Hayvan Islah ve Katliamıyla Mücadele Derneği Başkanı Erwin Kessler, Facebook'tan gelen hakaret içeren yorumlar üzerine başvuru yaparak toplamda 10 kişiyi mahkemeye verdi. İsviçre mahkemesi ise bu hakaret içerek yorumların emsal teşkil edeceğini öngörerek yorumları yazan kişiye para cezası verdi.

İlginç olan kısım ise tam olarak burada başlıyor; zira yorumu beğenen bir kişi de para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, küfür ve hakaret içeren mesajları beğenen kişilerin de hakaretleri onayladığı ve desteklediği kanısına varmış. Elbette alınan bu kararlar neticesinde İsviçre, sosyal medyadaki beğeni sistemiyle para cezası veren ilk ülke oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >