Microsoft, Amerika’dan bilgi almakla görevlendirilen Rus hackerları engellediğini açıkladı

​Microsoft, Amerika’dan bilgi almakla görevlendirilen Rus hackerları engellediğini açıkladı

Amerikan yazılım şirketi Microsoft, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan kimi muhafazakar gruplardan bilgi almaya ve onlara yönelik dosyalar oluşturmaya çalışan Rus hackerları engellediğini açıkladı.

Süslü Ayı ismiyle anılan bir Rus hacker grubunun Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli çalışmalar ve analizler planladığı ve bu doğrultuda sızmalar yapabileceği uzunca bir zamandır konuşuluyordu. Tüm bu iddiaların üzerine Microsoft’un yaptığı açıklama, durumun vehametini ortaya koydu. Amerikan yazılım şirketi Fancy Bear (Süslü Ayı), Cumhuriyetçi Enstitü ve Hudson Enstitüsü gibi düşünce kuruluşlarının yanı sıra bazı senato ofislerini ve başka bazı kurumları da hedef aldıklarını ilan etti. Microsoft, bahsi geçen hacker grubunun Rus hükümetiyle de birebir ilişki içerisinde olduğunu düşündüklerini belirtirken çalışmaların da bu varsayımlar üzerinden şekillendirildiği kaydedildi.

Fancy Bear, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere çok sayıda farklı ülkede faaliyet göstermeye devam ediyor.
Fancy Bear, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere çok sayıda farklı ülkede faaliyet göstermeye devam ediyor.

Son iki yılda 12 kez denenmişti!

Microsoft’un yaptığı açıklamalar üzerine Amerikan New York Times gazetesi, Cumhuriyetçi Enstitü ve Hudson Enstitüsü'nün hedef alınmasının nedeninin, eskiden ABD Başkanı Donald Trump'ı desteklerken bu artık muhalif olmaları ve Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istemeleri olabileceğini yazdı. Microsoft’un yayınladığı rapora göre güvenlik uzmanları, saldırılarda kullanmak için alınan ve yazılım şirketinin kendine ait internet adreslerine çok benzeyen alan adlarının kontrolünü ele geçirerek girişimi engellemiş oldu. Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı Brad Smith, bloğunda yer verdiği yazıda "2018'deki ara seçimler nedeniyle ABD'deki siyasi partilerle ilişkide bulunan gruplara yönelik bu tip güvenlik tehditlerinin artmasından endişeliyiz" ifadelerini kullandı. Brad Smith, son 25 ay içerisinde 12 benzer girişim yaşandığını ve Süslü Ayı grubu ile ilişkili 84 farklı sitenin kapatıldığını; bunun 2016 yılında ABD, 2017 yılında da Fransa’da yapılan seçimlerde yaşanan saldırı girişimleriyle benzerlik taşıdığını da ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >