Müslüman bilim adamlarının Dünyaya hediye ettiği buluşlar

İslam'ın ilk yıllarında bilim ve fen konusunda ilerlemiş bir çok İslam bilgini bulunuyordu. Bilim, astronomi, fizik, tıp gibi alanlarda çalışmalarını yürüten alimler birçok icada imza attılar.

İslam tarihindeki bilim adamı sayısı batılı bilim adamı sayısından daha fazladır. Ancak günümüzde biz hep batılı bilim adamlarını ve onların yaptıklarını konuşuruz. Çünkü onlar kendilerini ve yaptıklarını daha iyi pazarlamışlardır. Dünya her daim onların icatlarıyla çalkalanırken aslında bugünkü bilimin temeli Müslüman bilim adamları tarafından atılmıştır. Bu sebeple bunları bilmemiz, tanımamız ve dünyaya anlatmamız hepimizin boynunun borcudur. İşte o icatlar:

Sabun

                                    Eski Mısır'da sabun kullanılıyordu ancak modern anlamdaki sabunu Arap Müslümanlar bitki yağlarını karıştırarak elde etti. İlk şampuanı da Müslümanlar buldu. Temizlik konusunda bu kadar gelişmiş olan Müslümanlar, Haçlı seferlerinde Avrupalı askerlerin çok kötü kokmasına şaşırmışlardı. Arapların 600 yıldır kullandığı sabun ve şampuan İngiltere'ye 1759 yılında gitti.
Sabun Eski Mısır'da sabun kullanılıyordu ancak modern anlamdaki sabunu Arap Müslümanlar bitki yağlarını karıştırarak elde etti. İlk şampuanı da Müslümanlar buldu. Temizlik konusunda bu kadar gelişmiş olan Müslümanlar, Haçlı seferlerinde Avrupalı askerlerin çok kötü kokmasına şaşırmışlardı. Arapların 600 yıldır kullandığı sabun ve şampuan İngiltere'ye 1759 yılında gitti.
Cerrahi aletler

                                    Günümüzde tüm dünyada kullanılan cerrahi aletlerin hepsi Endülüs Emevi'li bilim adamı El Zehravi'ye aittir. Neşter, kemik testereleri, göz ameliyatı makaslarının da aralarında bulunduğu 200 cerrahi alet modern tıpta da kullanılır. Ayrıca hayvan bağırsaklarından dikiş ipini de ilk o üretmiştir.
Cerrahi aletler Günümüzde tüm dünyada kullanılan cerrahi aletlerin hepsi Endülüs Emevi'li bilim adamı El Zehravi'ye aittir. Neşter, kemik testereleri, göz ameliyatı makaslarının da aralarında bulunduğu 200 cerrahi alet modern tıpta da kullanılır. Ayrıca hayvan bağırsaklarından dikiş ipini de ilk o üretmiştir.
Aşılama

                                    İlk aşı Avrupa'da değil Osmanlı'da geliştirildi. Avrupa'da aşının kullanılmasında 50 yıl önce Osmanlı'da çocuklar aşılama yöntemiyle hastalıklardan korunuyordu. O dönem Osmanlı Devleti'nde görev yapan İngiliz elçisinin eşi bunun kendi ülkesinde de uygulanması için kampanya başlattı ancak bilim adamları ve kilise buna tepki gösterdi.
Aşılama İlk aşı Avrupa'da değil Osmanlı'da geliştirildi. Avrupa'da aşının kullanılmasında 50 yıl önce Osmanlı'da çocuklar aşılama yöntemiyle hastalıklardan korunuyordu. O dönem Osmanlı Devleti'nde görev yapan İngiliz elçisinin eşi bunun kendi ülkesinde de uygulanması için kampanya başlattı ancak bilim adamları ve kilise buna tepki gösterdi.
Trigonometri ve Algoritma

                                    Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adlı İslam bilgini cebir alanında yürüttüğü çalışmaları kitap haline getirerek bugünkü trigonometri ve algoritmanın temellerini atmıştır. Bu çalışmasıyla matematiğe büyük bir katkı sağlayan el Harezmi yazdığı "El'Kitab'ül-Muhtasar fi Hısab'il Cebri ve'l-Mukabele” adlı kitapla tüm dünyadaki ilk müstakil matematik kitabını oluşturmuştur.
Trigonometri ve Algoritma Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adlı İslam bilgini cebir alanında yürüttüğü çalışmaları kitap haline getirerek bugünkü trigonometri ve algoritmanın temellerini atmıştır. Bu çalışmasıyla matematiğe büyük bir katkı sağlayan el Harezmi yazdığı "El'Kitab'ül-Muhtasar fi Hısab'il Cebri ve'l-Mukabele” adlı kitapla tüm dünyadaki ilk müstakil matematik kitabını oluşturmuştur.
Halı

                                    Müslümanların evleri ve çadırları halılarla döşeliyken Avrupa'da halı nedir bilinmiyordu. İlk halıları Müslümanlardan ticaret yoluyla alan Avrupalılar tüm dokuma tekniklerini de sonradan Müslümanlardan öğrendiler.
Halı Müslümanların evleri ve çadırları halılarla döşeliyken Avrupa'da halı nedir bilinmiyordu. İlk halıları Müslümanlardan ticaret yoluyla alan Avrupalılar tüm dokuma tekniklerini de sonradan Müslümanlardan öğrendiler.
Kimyanın temeli

                                    Jabir İbni Hayyan yaptığı deneylerle sıvıların farklı kaynama noktalarına sahip olduğunu keşfetti. Sülfrürik asit, nitrik asit, asetik asit ve tartarik asiti keşfederek rafine ve kristalize yöntemlerini ortaya koydu. Yaptığı bu çalışmalarla Modern Kimya'nın temellerini attı.
Kimyanın temeli Jabir İbni Hayyan yaptığı deneylerle sıvıların farklı kaynama noktalarına sahip olduğunu keşfetti. Sülfrürik asit, nitrik asit, asetik asit ve tartarik asiti keşfederek rafine ve kristalize yöntemlerini ortaya koydu. Yaptığı bu çalışmalarla Modern Kimya'nın temellerini attı.
Gözün çalışma prensibi

                                    Antik Yunan'da insanlar gözümüzden ışınların çıktığını ve bu sayede görebildiğimizi düşünürdü. Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Ayrıca karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi de ilk o başardı.
Gözün çalışma prensibi Antik Yunan'da insanlar gözümüzden ışınların çıktığını ve bu sayede görebildiğimizi düşünürdü. Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Ayrıca karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi de ilk o başardı.
Astronomi

                                    Astronomi de Batı'nın Müslümanlardan öğrendiği bir ilim alanıdır. Battati adlı İslam bilgini Güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak hesaplamıştır. Onun kitapları çok kez Latinceye çevrilmiş ve Avrupalı bilim insanları tarafından okunmuştur.

Dünya'nın döndüğünü Galileo'dan önce Biruni keşfetmiştir. Amerika kıtası keşfedilmeden 500 sene önce Amerika'nın varlığından bahsetmiştir.
Astronomi Astronomi de Batı'nın Müslümanlardan öğrendiği bir ilim alanıdır. Battati adlı İslam bilgini Güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak hesaplamıştır. Onun kitapları çok kez Latinceye çevrilmiş ve Avrupalı bilim insanları tarafından okunmuştur. Dünya'nın döndüğünü Galileo'dan önce Biruni keşfetmiştir. Amerika kıtası keşfedilmeden 500 sene önce Amerika'nın varlığından bahsetmiştir.
Mekanik cihazların temeli

                                    El Cizri, düz hareketi döner harekete çeviren ve tüm dünyadaki mekanik sistemlerin temelini oluşturan mil prensibini ortaya koymuştur. Sibernetik alanında yaptığı çalışmalarla Leonardo da Vinci'ye de ilham kaynağı olduğu söylenmektedir.
Mekanik cihazların temeli El Cizri, düz hareketi döner harekete çeviren ve tüm dünyadaki mekanik sistemlerin temelini oluşturan mil prensibini ortaya koymuştur. Sibernetik alanında yaptığı çalışmalarla Leonardo da Vinci'ye de ilham kaynağı olduğu söylenmektedir.
Yel değirmenleri

                                    Rüzgar değirmeni ilk olarak İran'da keşfedilmiş ve Arap ülkelerinde de geliştirilmiştir. Avrupa'da ilk rüzgar değirmeni bundan tam 500 yıl sonra kullanılmaya başlamıştır.
Yel değirmenleri Rüzgar değirmeni ilk olarak İran'da keşfedilmiş ve Arap ülkelerinde de geliştirilmiştir. Avrupa'da ilk rüzgar değirmeni bundan tam 500 yıl sonra kullanılmaya başlamıştır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >