NASA'nın uydusundan etkileyici Jupiter fotoğrafları

Jupiter Juno
Jupiter Juno

NASA’nın Jupiter’i keşfetmesi için gönderdiği Juno uydusu dev kasırgaların oluştuğunu ortaya çıkardı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarafından keşif uydusu Juno’nun geçen yılın sonunda Jupiter’in kutup yörüngesinde başladığı keşif faaliyetinin ilk görüntüleri yayınlandı.

Görüntüler güney kutbunun yaklaşık 52 bin kilometre yukarısından kaydedildi.
Görüntüler güney kutbunun yaklaşık 52 bin kilometre yukarısından kaydedildi.

Görüntülerde her biri bin ila 2 bin 800 kilometre çapındaki bir düzine kadar kasırga net olarak seçilebiliyor.

Gezegenin kutup bölgelerinde statik hava akımlarının hakim olduğu ekvator bölgesinin aksine yoğun türbülans olduğu görülüyor.

Her biri birer alçak basınç siklonu olan kasırgaların dinamik yapılar mı olduğu yoksa Jüpiter'in ekvator bölgesindeki Büyük Kırmızı Leke gibi kalıcı bir basınç alanı mı oluşturduğu daha ileri gözlemler sonucunda anlaşılacak. Ancak bilim adamları bunların devingen hava akımları olduğunu tahmin ediyor.

NASA’nın Washington’daki genel merkezinde çalışan Juno programının direktörü Daine Brown araştırmayla ilgili olarak şunları söyledi:

  • "Jüpiter'in neden bu kadar büyüleyici olduğunu anlamamızı sağlayan ilk bilimsel sonuçları paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Jüpiter'e ulaşmak uzun bir yolculuğu gerektirdi, ancak ilk sonuçlar bu yolculuğa değdiğini gösteriyor."

Atmosferde yanarak misyonunu tamamlayacak olan Juno, 20 Şubat 2018 tarihinde gezegenin yüzeyine doğru son bir dalış yapacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >