Nobel ödüllü Aziz Sancar, sigaranın insan DNA'sına zararlarını belgeledi

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, sonuçlarla ilgili açıklama yaparken bu çalışmanın insanların sigarayı bırakmalarını sağlamasını umduğunu söyledi.

Aziz Sancar, yeni bilimsel çalışmasında sigaranın insan genomundaki 6 milyar ünitede oluşturduğu tahribatın haritasını çıkardıklarını, bunun insanların sigarayı bırakmalarını sağlamasını umduğunu söyledi. Sancar bu sayede sigara kullanımına bağlı olarak oluşan kanserin nasıl oluştuğu gözlemlenebiliyor.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği'nde düzenlenen programda konuşan Sancar, öğrencilere siyasetle uğraşmamaları ve sigara içmemeleri tavsiyesinde bulundu.

ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde kendisi öncülüğündeki bilim insanları tarafından yürütülen, sigaranın insan DNA’sına nasıl zarar verdiğini ortaya koyan çalışmaya değinen Sancar, şöyle konuştu:
"Nobel aldıktan sonra araştırma yapmak çok zor çünkü çok istek oluyor fakat ben her isteğe 'Evet' demedim, fuzuli işlerle uğraşmadım, çalışmalarıma devam ettim ve bu önemli araştırma ortaya çıktı. Sigaranın zararlı olduğu yıllardır söyleniyor. Çok insanımız sigara içiyor. Kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30'u sigaradan oluyor. Bizim araştırmamızda ulaştığımız sonuç şu: İnsan genomunda 6 milyar ünite var. Sigaranın tüm bu 6 milyar ünitede oluşturduğu zararın haritasını çıkardık. İnşallah bunu görünce insanlarımız korkar ve sigarayı bırakır."
ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde kendisi öncülüğündeki bilim insanları tarafından yürütülen, sigaranın insan DNA’sına nasıl zarar verdiğini ortaya koyan çalışmaya değinen Sancar, şöyle konuştu: "Nobel aldıktan sonra araştırma yapmak çok zor çünkü çok istek oluyor fakat ben her isteğe 'Evet' demedim, fuzuli işlerle uğraşmadım, çalışmalarıma devam ettim ve bu önemli araştırma ortaya çıktı. Sigaranın zararlı olduğu yıllardır söyleniyor. Çok insanımız sigara içiyor. Kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30'u sigaradan oluyor. Bizim araştırmamızda ulaştığımız sonuç şu: İnsan genomunda 6 milyar ünite var. Sigaranın tüm bu 6 milyar ünitede oluşturduğu zararın haritasını çıkardık. İnşallah bunu görünce insanlarımız korkar ve sigarayı bırakır."
Asıl amaç bu kanıtları gören kişilerin sigarayı kullanmayı bırakması

Sancar, araştırmaya ''Dr. Ogün Adebali'' isimli, Türk bilim insanının da katkı sağladığını anlattı. 

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın sigara bağımlısı olduğunu düşünürsek bu çalışmanın yararlı olması, sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklarının da tedavisi anlamına geliyor. Sancar’ın asıl amacı bu belgeleri görenlere sigara kullanmayı bıraktırmak olsa da çalışma kanserin oluşmadan tedavi edilebilmesi gibi bir imkan da sunuyor.  

Mayıs 2016 tarihinde Nobel alan Aziz Sancar çalışmalarını UNC School of Medicine adına sürdürüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >