Qualcomm ve Apple arasındakigerilimde son perde

Apple vs Qualcomm
Apple vs Qualcomm

Ocak 2017’den bu yana tırmanarakdevam eden gerginlik, Qualcomm’un geri adım atmasıyla gerileme eğilimine girdi.Apple’ın bu adıma cevabının nasıl olacağı merak konusu…

Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf, birçok kurum ve kuruluş hakkında oldukça sert yorum ve değerlendirmeleriyle biliniyor. Bu yılın ocak ayında Apple’ın Qualcomm’u hakkı verilmemiş lisanslama koşulları nedeniyle dava etmesiyle ortaya çıkan gerginlikte de Mollenkopf’ın bu tutumundan izler bulmak mümkündü. Altı ay boyunca her iki şirketin olumsuz yaklaşımları nedeniyle farklı ülkelerde onlarca dava açıldı. Apple’ın davasının üzerine, kendi çiplerinin izinsiz kullanıldığı gerekçesi ile mahkemeye başvuran Qualcomm’un davası da büyük yankı uyandırdı. Apple’ın satışlarının durdurulmasını talep eden Qualcomm güçlü bir avukat ordusu ile davanın takipçisi durumundaydı. Apple ve Qualcomm arasında süregelen bu gerginlik fazlaca uzayacak gibi gözüktüğü anda Qualcomm’un diğer şirketlerle olan davaları durumu değiştirdi.

Avrupa Komisyonu’nun Qualcomm’u İngiliz telefon üreticisi Icera’yı satın almak için illegal yolları tercih etmek konusunda suçlu bulması şirketi büyük bir zorlukla baş başa bıraktı. İddiaların aksinin ispatlanmaması halinde günde 580 bin Euro ceza ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Qualcomm, davanın ertelenmesini talep etti. Evrakların toplanmasının ve mahkemeye hazır hale getirilmesinin yaklaşık 3 milyon dolar değerinde bir harcamaya ve yüksek seviyede iş gücüne tekabül ettiğini savunan şirket, taleplerini mahkemeye iletti. Bu tip zorlayıcı bir davanın yanında Apple ile mücadele etmek istemeyen Qualcomm’un Apple’a uzlaşma teklif etmesi gerginliği başka bir seviyeye çekmiş oldu. Yıllık ortalama 20 milyar dolar gelir elde eden Qualcomm, Apple ile anlaşmak için fedakarlık yapılabileceği noktasında açıklamalar yapıyor. Intel ve Samsung ile de sürtüşmeler yaşayan, çeşitli davalar ile sürekli olarak uğraşmak durumunda kalmış olan Qualcomm’a Apple’ın vereceği cevap merakla bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >