Rehber: Instagram IGTV için dikey video nasıl düzenlenir?

Instagram
Instagram

Instagram'ın dikey video formatı IGTV için özel video oluşturmak isteyenler çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. İşte IGTV'ye özel dikey video çekmek ve düzenlemek isteyenlere öneriler.

Birkaç ay önce IGTV isimli özel platformunu duyuran Instagram, dikey videolara özel tasarladığı bu sistemi teşvik edip kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor. Her geçen gün daha fazla kişiye erişen bu platform dikey video sebebiyle bazı kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor. Ancak yüksek kaliteli dikey videolar oluşturup IGTV'de öncelikli şekilde yer almaya çalışmak, ilerleyen dönemlerde içerik üreticiler için büyük fayda sağlayacak gibi görünüyor.

Instagram IGTV'de yayınlamak için videoların 4:5 ya da 9:16 formatında olması gerekiyor.
Instagram IGTV'de yayınlamak için videoların 4:5 ya da 9:16 formatında olması gerekiyor.

Bu rehberimizde video çekim ipuçlarından ihtiyaç duyulan düzenleme seçeneklerine kadar birçok farklı detay yer alıyor. Ancak hemen öncesinde IGTV'de bir kanalın nasıl oluşturulacağını öğrenmek gerekiyor.

IGTV'nin dikey video formatına yakından bakalım:

  • Video formatı: MP4
    Uzunluk: Küçük hesaplar için 15 saniye ile 10 dakika; daha büyük ve doğrulanmış hesaplar için 15 dakika ile 60 dakika
    Boyut: 10 dakikadan kısa videolar için 650 MB; 60 dakikaya kadar videolar için 3.6 GB
    Yönlendirme: Dikey
    En boy oranı: 4:5 veya 9:16

IGTV için dikey video çekerken doğru olan en zor şey en boy oranı. Akıllı telefonlarla çekim gerçekleştirenler için herhangi bir problem yok. Ama profesyonel cihazlarla çekim yapanların dikey videolarda orana dikkat etmesi büyük önem taşıyor.

Yatay videolar dikeye çevrildiğinde 9:16 oranı korunduğu sürece videolarda herhangi bir sorun oluşmuyor. Burada en önemli nokta ise çekilen objenin videonun son saniyesine kadar kadrajdan çıkmaması.
Yatay videolar dikeye çevrildiğinde 9:16 oranı korunduğu sürece videolarda herhangi bir sorun oluşmuyor. Burada en önemli nokta ise çekilen objenin videonun son saniyesine kadar kadrajdan çıkmaması.

IGTV için dikey video nasıl çekilir?

IGTV için dikey video çekerken birkaç farklı seçeneğiniz var. İşte zorluk derecesine göre sıralamalar:

Seçenek #1: Akıllı telefonunuzda dikey video çekin

Son 5-6 yılda çıkan akıllı telefonların büyük bir bölümü 16:9 oranında görüntüler oluşturabiliyor. Aynı format esasında YouTube ve Vimeo gibi video platformları için de geçerli.

Dolayısıyla IGTV için dikey video çekmenin en basit yolu telefonu dikey olarak tutarken doğrudan çekimi başlatıyor olmak. Bu şekilde IGTV doğrudan 9:16 oranında görüntü kaydetmeye başlıyor.

Seçenek #2: Profesyonel kameranızda dikey video çekin

Sıralamaya göre ikinci seçenek ise profesyonel makinelerle dikey video çekmek. Makine dikey konumda ayarlandığında doğrudan IGTV'ye uygun ve istenilen formatta video çekimi gerçekleştirilmiş oluyor. Esasında birinci seçenekteki telefonun dik tutulmasıyla ikinci seçenekteki profesyonelkameranındikey çekim yapması arasında hiçbir fark yok.

Seçenek #3: Yatay çekimleri dikey formatta düzenleme

Telefon kamerasında yatay olarak çekilen videoların dikey olarak dönüştürülmesi de diğer bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu düzenleme işlemi bilgisayarda Premiere Pro, Filmora veya iMovie gibi ek uygulamalarla gerçekleştirilebiliyor.

Bu seçeneğin daha zor olmasının nedenlerinden biri çekiminizi çerçevelerken çok daha dikkatli olmanız gerektiği... Yatay bir videoyu dikey bir dosyaya dönüştürmek, videonun sol ve sağ tarafını kırpmayı gerektirir.. Bu nedenle videoda çekilen nesnenin son saniyeye kadar tam ortada kaldığına emin olmanız gerekir. Böyle durumlarda yüksek çözünürlük (kırpma vs) ön plana çıkıyor. Keza 4K video kameralarla bu çekim gerçekleştirildiğinde düzenleme sırasında çok daha rahat etmek mümkün.

Elbette bu düzenleme seçenekleri de kendi içinde seçeneklere ayrılıyor. Onları da kısaca maddelendirmekte yarar var.

Bilgisayardan döndürme işlemini gerçekleştirmek için Edit bölümü üzerinden Rotate Left seçeneğine tıklamak yeterli.
Bilgisayardan döndürme işlemini gerçekleştirmek için Edit bölümü üzerinden Rotate Left seçeneğine tıklamak yeterli.

Düzenleme #1: Bilgisayardan döndürme

Düzenleme seçeneklerinden ilki az önce de bahsettiğimiz Premiere, Filmora ve iMovie tarzı uygulamalarla gerçekleştirilebiliyor. iMovie ücretsiz ve bu konuda gayet başarılı bir uygulama, üstelik sade ve kolay kullanılır yapısı da artılar arasında.

iMovie'de videoyu döndürmek için Edit bölümü üzerinden Rotate Left'e tıklamak kâfi.

Döndürme işlemini telefondan gerçekleştirmek isteyenler de ek uygulamayla bunu yapabiliyor.
Döndürme işlemini telefondan gerçekleştirmek isteyenler de ek uygulamayla bunu yapabiliyor.

Düzenleme #2: Akıllı telefonlardan döndürme

Öte yandan dikey video formatına dönüşüm için hem App Store hem de Google Play'de çeşitli seçenekler var. Bunlardan ilki Android tarafındaki RFV. Bu uygulama üzerinden videolar ücretsiz bir şekilde döndürülebiliyor.

Android tarafında ise benzer bir işlemi doğrudan GoogleFotoğraflar üstleniyor.

Döndürme gerçekleştirildikten sonra işlem tamam. Akabinde IGTV kanalına video yüklemek kalıyor.

GZT ve GZT Teknoloji'yiIGTV'den takip edebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >