Renault-Nissan, elektrikli otomobil piyasasında patlama yapmaya hazırlanıyor

Nissan Leaf 2018
Nissan Leaf 2018

Elektrikli otomobil pazarının ilk büyük destekçilerinden Renault-Nissan, hızlı başlangıcını sürdüremeyip rakiplerinin gerisine düştü. Fakat Fransız-Japon ortaklığı önümüzdeki beş yılda 12 tam elektrikli araç piyasaya sürerek patlama yapacağını iddia ediyor.

Otomotiv devleri, elektrikli otomobil çağına doğru ilerlerken artan ar-ge masraflarını ortak platform kullanımıyla telafi etmeye çalışıyor. Bunun en başarılı örneği olan Renault-Nissan ortaklığı, önümüzdeki beş yıl içerisinde sektörde patlama yapmaya hazırlanıyor.

Nissan Leaf ve Renault Zoe sayesinde elektrikli otomobil pazarında tecrübe kazanan Fransız-Japon ortaklığı, son dönemde rakiplerinin gerisine düşmüş olsa da geliştirdiği ortak platform sayesinde rekabet şartlarını lehine çevirmeyi planlıyor. Bu plana göre; Renault, Nissan ve Nissan'ın bir kısmını satın aldığı Mitsubishi markasıyla 2022'ye kadar 12 yeni elektrikli araç satışa sunulacak ve tüm bu araçlar aynı platform üzerinde, aynı seriye mensup batarya, elektrik motor ve güç aktarım organları kullanılarak üretilecek. Böylece üretim maliyeti büyük oranda azalacak.

Üçlü ortaklık kapsamında geliştirilen 2018 model Nissan Leaf, 110 kW gücünde motor ve 400 kilometre menzil sunup 40 dakikada %80 şarj olan bataryasıyla belirli bölgelerde satışa çıktı bile. Geliştirilme aşamasındaki diğer modellerin de Leaf gibi kritik öneme sahip olacağını belirten Renault-Nissan yetkilileri, hibrit modeller yerine tamamen elektrikli otomobillere yoğunlaşmalarının karşılığını almayı ümit ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >