Robotlar ameliyat etti: Tekrar yürümeye başladı

​Robotlar ameliyat etti: Tekrar yürümeye başladı
​Robotlar ameliyat etti: Tekrar yürümeye başladı

İsrail'de bacağından sakatlanan bir adam robotlar tarafından ameliyat edildi. Böylece dünyada ilk kez robotlar tarafından ortopedi operasyonu gerçekleştirildi.

Kudüs'te yaşayan 42 yaşındaki fabrika işçisi Aharon Schwartz her zamanki gibi işe gitmek için sabah erken kalktı, kahvaltısını yaptı ve işine gitti. Ancak işte beklenmedik bir olay oldu ve metal devasa bir parça Aharon'un üstüne düştü. Bir bacağı 2 yerden kırılan Aharon'un omurga omurları da ciddi derecede zarar gördü.

Schwart daha sonra gazetecilere verdiği demeçte şöyle dedi: "Ağrı dayanılmazdı ve ben hareket edemedim. Bir daha asla yürüyemeyeceğimi düşünüyordum."

Kazanın hemen ardından Hadassah Hastanesine götürülen Aharon'a iki robot tarafından cerrahi bir operasyon gerçekleştirildi. Evet yanlış duymadınız, bu bir bilim kurgu filminden sahne değildi, gerçekti. Robotlardan biri ameliyat sırasında gerçek zamanlı üç boyutlu görüntüleme sağladı ve ameliyat öncesi BT taramaları ile ameliyat sonrası röntgen ışınlarına olan ihtiyacı temin etti. Diğer robot ise, vidaları Schwartz'ın sırtındaki omurga implantına yerleştirdi. Doktorlar onlara dünyadaki ilk çift robot cerrahlar diyor.

Bu hikaye size çok fütüristik gelebilir ancak robotlar ve diğer ileri teknoloji ürünleri hastanelerde giderek yaygınlaşmaya başladı. Örneğin; geçen yıl, Miami'deki doktorlar kalp rahatsızlığı olan küçük bir kızın kurtarılmasına yardımcı olmak için İsrail'den 3B baskı teknolojisini kullandı. Daha yakın zamanlarda, New York'ta ayrılmış olan yapışık ikiz bebekler de 3D baskılı anatomik modellerle desteklendi.

İki robot tarafından ameliyat edilen Aharon Schwartz ameliyattan sonra, "Bu ileri teknolojinin kullanımı için minnettarım" ifadelerini kullandı. Doktorlar, Scwartz'ın tamamen iyileşeceğini ve çok kısa bir süre sonra eskisi gibi yürüyeceğini söylediler.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >