Rolls-Royce'un geliştirdiği insansız gemi denizcilikte yeni bir dönemi müjdeliyor

Rollys-Royce insansız gemi
Rollys-Royce insansız gemi

Lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce'un tanıttığı otonom gemi, yakın zamanda sularda böyle araçları görmemizin mümkün olduğunu gösteriyor.

Ünlü lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, ilk olarak 2014 yılında Amsterdam’da gerçekleşen Otomom Gemi Teknolojileri Sempozyumu’nda bu alandaki çalışmalarıyla ilgili bir yazı yayınlamıştı. Bu yazıda otonom gemilerde insan bulunmasına gerek olmayacağı için gemide kamaralar, kaptan köşkü, cankurtaran hatta güverte bile bulunmayacağı yazıyordu.
Şirket şimdi de devriye ve mayın tespiti yapabilecek otonom gemi tasarladığını duyurdu. En büyük yolcu uçakları ve büyük orduların hava kuvvetleri için güçlü motorlar da üreten Rolls-Royce şimdi de insansız gemi tasarlayacak.

Otonom gemi tehlikeli sularda ilerlerken savaş uçaklarıyla korunacak.
Otonom gemi tehlikeli sularda ilerlerken savaş uçaklarıyla korunacak.

Yapılacak bir siber saldırı durumunda yeterli korumaya sahip araç, gelişmiş bilgisayar sistemleri ve sensör teknolojileri ile operasyonel görevlerde olası bir kesinti engellenecek.

Mürettebat sorununu ortadan kaldıran gemi aynı zamanda çevre dostu olacak. Beklenmedik durumlarda enerjisinin bitmesini engellemek için gemide güneş panellerinde 3000 kWh’a kadar enerji depolaması yapılması bekleniyor. Gemide ani bir durum olması durumunda yine görüntü kaydedebilme ve bu görüntüyü anında sistem ekranlarına aktarmak için drone’lar da hazır bulundurulacak.

Otonom gemiyle ilgili çok daha fazla bilgiye şirketin resmi sayfasına giderek ulaşabilirsiniz.

Rolls-Royce’un insanız gemisinin teknik özellikleri ise şöyle:

  • Uzunluk: 60 metre
    Tek seferde denizde kalacağı süre: 100 gün
    Tek seferde kat edebileceği yol: 3500 deniz mili (yaklaşık 5500 kilometre)
    Maksimum hız: 25 knot (yaklaşık 50 km)
    Güç: İki jeneratörle birlikte toplam 4 MW’a kadar
    Ağırlık: 700 ton
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >