Rusya, arama sonuçlarında yasaklı siteleri silmediği için Google'ı hedef alıyor

Google
Google

Rusya, yasaklanan web sitelerini arama sonuçlarında listelemeye devam eden Google'a dava açtı. Yani arama motoru yakında para cezası ve ek yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Ayrıntılar haberimizde:

Rusya, yasaklanan internet sitelerini arama sonuçlarında gösterdiği için Google'a dava açtı. Olay aslında çok basit; ülkede farklı sebeplerle 'yasaklanan' web siteleri şu anda Google aramalarında çıkmaya devam ediyor. Haliyle Rusya da somut adım atarak Google'dan davacı oluyor.

Google arama sonuçlarında 'yasaklanan' içerikler listelenmeye devam ediliyor.
Google arama sonuçlarında 'yasaklanan' içerikler listelenmeye devam ediliyor.

10 bin dolar ceza ödeyebilir

Rusya Telekomünikasyon Kontrol İdaresi, yasaklanan web sitelerinin arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına çıkmasıyla 'yasaların ihlal edildiğini' söylüyor. Bu açıdan bakıldığında aslında kurum haklı. Yani açılan dava Google'a karşı bir para cezasına dönüşebilir. Hatta beklenen sonuç alınırsa şirketin 10 bin doları aşkın bir para cezası ödeyeceği konuşuluyor. Rakam ufak gibi dursa da Rusya hükümetini bu tip durumlar için ek cezalar talep etmesi muhtemel.

Google'ın köşeye sıkıştırılıyor olmasının amaçlarından biri Yandex'in yaygınlaşmasını sağlamak.
Google'ın köşeye sıkıştırılıyor olmasının amaçlarından biri Yandex'in yaygınlaşmasını sağlamak.

Yandex'i yaygınlaştırmak için yapılıyor olabilir

Yani Telegram ve LinkedIn gibi servislerin yasaklanmasının ardından Google'ın da köşeye sıkıştırılması an meselesi. Tüm bunların aslında bir tutam da olsa Yandex'in yaygınlaştırılması yatıyor. Dipnot olarak Rus Android cihazlarda varsayılan arama motorunun artık Yandex olarak geldiğini de belirtmek lazım.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >