Samsung’un patronu hapis cezasıyla karşı karşıya

Samsung başkanı
Samsung başkanı

Samsung Electronics şirketinin varisi ve Başkan Yardımcısı Lee Jae-Yong için yapılan açıklamada rüşvet suçu yüzünden 12 yıl hapis cezası istendiği belirtildi. Samsung’un patronunun durumu ve davanın gidişatı merakla bekleniyor…

Samsung’un Lee Jae-Yong’dan önceki başkanının da dahil olduğu rüşvet skandalı ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor. Mahkemenin hükümden önce gerçekleşen son duruşmada, savcılar 12 yıl ceza istemiyle davanın devamını istedi. Lee ve altındaki yöneticiler, dava boyunca mahkemeye yalan söyledikleri için suçlanıyorlar.

Lee Jae-Yong, babası Lee Kun-hee 2014 yılında kalp krizi geçirdiğinden beri şirketin fiilen patronu durumunda. İddialara göre Samsung, Güney Kore’nin eski başkanı Park Geun-hye’nin yakın arkadaşı Choi Soobn-shil'e kızının binicilik kariyerini desteklemek için vakıf fonları olarak gizlenen 30 milyon dolar rüşvet ödedi. Park, geçen yıl konuyla ilgili suçlanırken, Choi de tutuklu olarak yargılanıyor.

Konuya dair özel olarak görevlendirilen savcılar, Samsung Electronics Başkan Yardımcısının da olaydan haberdar olduğunu tespit etti. Şubatta tutuklanan Lee, her fırsatta suçlamaları reddederken, paranın kamu yararı ve sporu desteklemek için harcandığını belirtti. Samsung'un geçen yılın aralık ayından bu mayısa kadar yıllık yönetici değişimi de bu yüzden ertelendi. Savcılar, şirketin üç yöneticisi için10 yıl, bir başka yönetici için de 7 yıl hapis istedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >