Tesla'nın Çin fabrikası üç yıl içerisinde üretime başlayacak

Tesla Çin
Tesla Çin

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarına açılan Tesla, Şanghay'da inşa edeceği fabrikada üç yıl içerisinde üretime başlayacak.

Geçen hafta Elon Musk tarafından resmen açıklanan Çin'de elektrikli otomobil fabrikası projesinden yeni detaylar geldi. Şanghay'da ilgili devlet kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası fabrikanın yeri, inşa süreci ve ortaklık durumu hakkında anlaşmaya varan Tesla, üç yıl içerisinde seri üretime başlayacağını öngörüyor.

Lüks segmentteki Model S ve Model X araçlarını sadece Kaliforniya'da üreteceklerini belirten Musk, planlanan ikinci 'Gigafactory'de Model 3 ve bu platform üzerinde geliştirilen Model Y gibi yeni elektrikli otomobillerini üretecek. Şanghay'daki bir serbest ticaret bölgesine inşa edilecek fabrikanın henüz batarya imalatı yapıp yapmayacağı netlik kazanmadı.

Çin'den Tesla'ya özel 'vergi tavizi'

İthal malların vergi yükünü artırarak yerli üretimi destekleme anlayışını en iyi uygulayan ülke konumundaki Çin, topraklarına gelen işletmelere vergi yükünü hafifletmek için iki alternatif sunuyor. Birincisi, ülke içerisindeki bir serbest ticaret bölgesinde üretim yaparak gümrük vergilerinden muaf olmak. İkincisi ise, en az bir Çinli şirketle 50:50 ortaklık kurma ve bu şirketle teknoloji paylaşımı yapma kaidesiyle vergi şartlarını yerli üreticilerle aynı seviyeye indirme. Ancak Tesla'nın yapacağı anlaşma her iki alternatife de uymuyor.

Batılı otomotiv devlerine bağımlılığı azaltmak adına elektrikli otomobillerin en büyük destekçisi olan Çin hükümeti, yapılan anlaşma neticesinde halihazırda sektör lideri olan Tesla için yerli ortaklık noktasında taviz vermiş olacak. Teknoloji paylaşımına yanaşmayan Tesla, böylece hem istediğini almış hem de yerli otomobil üreticilerine sunulan vergi geri ödemesi uygulamasından da istifade edecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >