Toyota, elektrikli otomobiller için büyük planını açıkladı

Toyota
Toyota

Toyota, bugüne kadar hidrojenli ve hibrit otomobil odaklı gelecek yatırımlarında çok büyük değişikliklere imza atacak. Yeni planını açıklayan otomotiv devi, 2025'e kadar tüm araçları için elektrikli ya da hibrit seçenek sunmak istiyor.

Hibrit otomobil üretimine 20 yıl önce başlayan Toyota, düşük karbondioksit emisyonu için küresel çapta hibrit modeller pazarlarken Avrupalı rakipleri dizel araç satıyordu. Dizelin vadesini doldurmasıyla elektrikli otomobillerin önü açıldı ve sektörde yeni bir dönem başladı. Fakat hidrojenli otomobillerle çok vakit kaybeden Toyota'nın erken hibrit yatırımları istediği geri dönüşü alamamasına sebep oldu. Bu verimsiz gelecek planını değiştirmeye karar veren şirket, bataryalı elektrikli otomobil faaliyetlerini artıracak yeni yatırım planını açıkladı.

Batarya üretimi için Panasonic ile işbirliği anlaşması imzalayan Toyota, 2030'a kadar elektrikli, hibrit, prizli hibrit, hidrojenli otomobiller için 13,3 milyar dolar harcayacak. 2020 ve 2020'yi takip eden birkaç yıl içerisinde dünya çapında satılacak 10 tam elektrikli otomobil üreteceğini duyuran Japon otomotiv devi, 2025'e kadar Toyota ve Lexus markasıyla sattığı tüm otomobillerine elektrikli ya da hibrit güç sistemi seçeneği eklemiş olacak.

Hibrit ısrarı sürüyor

2030 itibarıyla elektrikli araçların yıllık satış hacminin 5,5 milyon olacağını öngören Toyota, bunun bir milyonunun tam elektrikli olacağını söylüyor. 2030'da dahi hibrit satışlarının tam elektrikli araçlar karşısında ezici üstünlüğü olacağını iddia eden firma, yeni nesil otomobil piyasasında ilerleyişini kısıtlayan hibrit sistemler hususundaki ısrarını sürdürecek.

General Motors'un ilk modellerdeki düşük satış performansından dolayı hibrit projeler yerine tamamen elektrikli otomobillere yönelişi, Tesla ve diğer yeni nesil üreticilerin doğrudan bataryalı çözümler üzerine çalışma göstermesi, Toyota'nın hibrit ısrarını anlamsız kılıyor. Geçen yıl yeni nesil hibrit otomobil platformuyla üretime başlayan Toyota, önümüzdeki on yılda git gide daralması beklenen hibrit pazarında yalnız kalmaya mahkum görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >