TSMC, yeni iPhone'larda kullanılacak 7nm'lik yonganın üretimine başladı

Apple A12
Apple A12

Apple'ın A10 ve A11 Bionic'te tercih ettiği en önemli tedarikçilerinden biri olan TSMC bu kez de dünyanın ilk 7nm'lik mobil yonga seti için kolları sıvadı. A12 olarak isimlendirilecek olan yeni yonganın A11 Bionic'e göre %20 daha hızlı olması bekleniyor.

Apple, geçen sene Eylül'de tanıttığı iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X'da yeni nesil A11 Bionic yongasını kullanıyor. İlk kez 2+4 yapısında çalışan 6 çekirdekli işlemcinin bulunduğu yonga setini tercih eden şirketin bu yıl A12 yongası sayesinde önemli bir değişikliğe gitmesi bekleniyor. TSMC tarafından üretilen A12, dünyanın ilk 7nm yongası olma özelliği taşıyor.

Yeni nesil iPhone X'da 7nm'lik A12 yongasının kullanılması bekleniyor.
Yeni nesil iPhone X'da 7nm'lik A12 yongasının kullanılması bekleniyor.

A11 Bionic'e kıyasla neler getiriyor?

Tayvan merkezli yarı iletken şirketinin kısa süre önce üretimine başladığı Apple A12, tahminlere göre A11 Bionic'e oranla %20 daha hızlı. Tabii işin bir de verimlilik kısmı var. Söz konusu 'verimlilik' olduğunda A12 ile A11 Bionic arasında da %40'lık bir fark var. Bunun en önemli sebeplerinden biri elbette 7nm üretim mimarisi. Sürecin başlamasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde daha detaylı bilgilerin ve performans testlerinin de sızması bekleniyor.

Temelde bakıldığında yeni nesil iPhone'larda, iPhone 8 ailesi ve iPhone X'a oranla daha yüksek performans elde edileceği söylenebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >