Türkiye'nin ilk drone uçurma cezası belli oldu: 10 ay hapis

Drone cezası
Drone cezası

Ceza verilen kişi yasak bölge olan Atatük Havalimanı üzerinde drone uçuşu yapmıştı.

Özellikle drone sahibi birinin kullanım alanlarını bilmeden uçurarak insanları tehlikeye attığını kınadığımızı belirtmek isteriz. Sizin de bildiğiniz gibi kamera kaydı yaparak bulunduğu her yerin görüntüsünü alan bu cihazlar birçok yerde istihbarat aracı olarak kullanılıyor. Mesela savunma bölgelerinde izinsiz uçuş yapan drone’lar sorgusuz bir şekilde silahla vurularak indirilir.

Atatürk Havalimanı üzerinde izinsiz çekimler yapan Aspet Manukyan’a Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve DHMİ tarafından dava açıldı. Bu dava drone operatörüne pahalıya patladı. Öyle ki Manukyan mahkeme kararı ile 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza ülkemiz tarihine Türkiye’de ''izinsiz drone uçurmadan dolayı verilen ilk cezası'' olarak geçti.

Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesi Trafik güvenliği tehlikeye sokmak suçundan yargılanan Manukyan için ilk aşamada beraat kararı vermişti. Ancak SHGM ve DHMİ bunu kabul etmedi. Kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıyan taraflar istediğini elde etti.

19. Ceza Dairesi tarafından havacılık kurallarını ihlal ederek drone tabir edilen insansız hava aracını İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinde uçurmak suçundan 1 yıl hapis cezası verildi. Manukyan’a verilen 10 aylık hapis cezası iyi halden dolayı 5 yıl sonrasına ertelendi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >