Ulaşım hattı yeniden tanımlanıyor: Hyperloop One'ın Avrupa rotası belli oldu

Hyperloop
Hyperloop

Elon Musk'ın çılgın projesi Hyperloop One'ın Avrupa rotası belli oldu; bu yeni ulaşım sistemiyle 6 saatlik mesafe 40 dakikaya iniyor!

SpaceX ve Tesla gibi dev şirketlerin sahibi olan Elon Musk, eşzamanlı olarak birçok çılgın proje üzerinde çalışıyor; bunlardan biri de 2013 yılında projelendirilerek duyurulan Hypeloop. Yeni nesil hızlı tren şeklinde geçen bu forma bambaşka bir boyut kazandıran Hyperloop, ulaşım süresini kat be kat düşürüyor! Bu sayede Los Angeles ve Kaliforniya arası karadan ulaşımdaki altı saatlik mesafe 20 dakikada kat edilebiliyor. Üstelik bu sistemin en önemli avantajlarından biri de kuşkusuz uçakkorkusu yaşayan kişilere özel olarak ikinci bir hızlı ulaşım seçeneğinin açılmış olması.

Hyperloop One projesiyle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hatta son olarak, önümüzdeki yıl test sürüşlerinin gerçekleştirileceği de ortaya çıkmış durumda.
Hyperloop One projesiyle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hatta son olarak, önümüzdeki yıl test sürüşlerinin gerçekleştirileceği de ortaya çıkmış durumda.

Şimdilik toplamda paylaşılan dokuz farklı rota var. Bunlar; Almanya, Fas, Finlandiya, Fransa, Galler, İngiltere, İtalya ve İspanya. Projenin tamamlanmasından sonra aradaki mesafenin ne kadar hızlı kat edilebileceğini gösteren rakamlardan ikisi ise şöyle:

- Fransa Korsika - İtalya Sardinya: 451 km 40 dakika

- Estonya Talin - Finlandiya Helsinki: 90 km 8 dakika

Rakamları ülkemize indirgeyip küçük bir örnek vermek gerekirse İstanbul - Ankara arasındaki 450 km'lik mesafe normalde 6 saat iken Hyperloop sisteminin ülkemize kurulduğunu düşünürsek bu sürenin 40 dakikaya ineceği söyleyebilir. Bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nde test edilmeye başlanacak olan HyperloopOne projesinin önümüzdeki dönemlerde dünya genelinde birçok farklı bölgeye yayılması söz konusu.

Hyperloop, Elon Musk'ın çılgın projelerinden yalnızca biri. Musk'ın insanlar ve bilgisayarlar arasında bağlantı kurmak; Ay'a turist götürmek, Mars'ta koloni kurmak, yapay zeka teknolojilerinde ilerlemek gibi geniş bir vizyonu var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >