Uzay aracı InSight, Mars'tan ses getirdi

InSight, 'son dönemin' en iddialı Uzay hamlelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Mars yüzeyine iniş sağlayan uzay aracı InSight, kızıl gezegen Mars'a dair ilk ses kayıtlarını Dünya'ya getirdi. Kayıtlar oldukça etkileyici...

Aralık ayının ilk günlerinde Kızıl Gezegen Mars'ınElysium Planitia isimli bölgesine iniş yapan InSight, özel sonuçlar üretmeye başladı. NASA'nın InSight'ı, yüzey kazıları ve keşifamaçlı fotoğraflar çekmek için görevlendirilirken genelde görsel unsurlarla döneceği tahmin ediliyordu. Tahminlerin aksine, InSight'ın en çok ses getiren verisi 'ses üzerinden' gerçekleşti.

Mars, hakkında en fazla araştırma yapılan gezegen konumunda yer alıyor.
Mars, hakkında en fazla araştırma yapılan gezegen konumunda yer alıyor.

InSight, ses kaydedebilmek için gerekli donanımlarla bezenmemiş olsa da basınç sensörleriyle 'ekstra işler' başarmayı biliyor. Cihazın üzerinde yer alan basınç sensörleri ve sismometre, etrafta esen rüzgarın ani değişiklerini sezebilecek kapasitede çalışmalar yapabiliyor.

'Mars'ta nasıl sesler var?'

Cihazın üzerindeki unsurlar sayesinde yassı kubbenin hemen üst tarafında yer alan hava basınç sensörü, kulaklara gayet normal gibi görünen bir ses kaydı gerçekleştirdi. 'Mars'ta nasıl sesler var?' sorusuna cevap olabilecek kayıt, büyük ses getirmeyi başardı.

NASA, InSight projesine büyük önem veriyor.
NASA, InSight projesine büyük önem veriyor.

NASA yetkilileri, yaptıkları açıklamada InSight'ın şu an için dev bir kulak gibi gezegene dair dinlemeler yaptığını ve rüzgarın sesine kulak kabarttığını açıkladı...


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >