Volvo'nun otonom kamyonları Norveç'te bir madende çalışmaya başlıyor

Volvo otonom kamyon
Volvo otonom kamyon

Norveçli maden işletmecisi Brønnøy Kalk AS kireç taşı taşımacılığı için Volvo'nun geliştirdiği otonom kamyonları kullanmaya başlıyor. Dünyanın ilk ticari otonom taşımacılığıyla ilgili ayrıntılar haberimizde:

Volvo denildiğinde akla ilk olarak 'kaya gibi sağlam' otomobiller geliyor. Ama aslında şirket kamyonet üretimi de yapıyor. Hatta 'yeni nesil kamyon' olarak tarif edebileceğimiz sürücüsüz kamyonlar tasarlıyor. Bunun en somut örneği Brønnøy Kalk AS ile yapılan anlaşmayla ortaya çıkıyor. Sürücüsüz kamyonları ilk kez bir ticari taşımacılık çözümünde kullanacak olan Volvo, maden işletmesi ve liman arasında kireç taşı taşıyacak.

Volvo kamyonlardaki bu sistem aslında 'dünyanın ilk ticari otonom taşımacılık çözümü' olarak büyük anlam ifade ediyor.
Volvo kamyonlardaki bu sistem aslında 'dünyanın ilk ticari otonom taşımacılık çözümü' olarak büyük anlam ifade ediyor.

Bu yıl testler devam ediyor

Açık maden işletmesinden alınan kireç taşları sürücüsüz Volvo kamyonlar tarafından 5 kilometrelik mesafe sonunda taş kırıcının bulunduğu limana getirilecek. Bölgede şimdilik toplamda 6 adet Volvo FH kamyonun görev yapacağı biliniyor. Bu sene tüm testlerin bitmesinin ardından 2019 itibariyle çalışmaların tam anlamıyla hayata geçmesi bekleniyor.

Böylece artık sürücüye ihtiyaç kalmadan maden ocağı ve liman arasında taşıma yapılabiliyor.
Böylece artık sürücüye ihtiyaç kalmadan maden ocağı ve liman arasında taşıma yapılabiliyor.

Taşımacılık için yenilikçi çözüm

Notveç'teki bu taş ocağı işletmesi aslında standart kamyonlarla da bu nakliyat işini yapabilirdi. Fakat Volvo'dan yeni bir 'taşımacılık çözümü' satın almayı tercih etti. Bunun en önemli sebebini tahmin etmek zor olmasa gerek. Operatör tarafından dışarıdan yönlendirilebilen kamyonlar taşımacılık işlemini daha kolay hale getiriyor. Üstelik araçlarda şoföre de ihtiyaç duyulmuyor. Ek olarak işletmenin Volvo'ya taşınacak ton başına ödeme yapacağı da biliniyor.


Raymond Langfjord isimli işletme müdürünün açıklaması ise şöyle:

  • Bu bizim için önemli bir adım. Sektördeki rekabet hayli zorlu ve uzun vadede verimliliği artırmak istiyoruz. Dolayısıyla teknoloji ve dijital çözümlerde yeni fırsatlardan yararlanmak gerekiyor. Bu konuda bizim vizyonumuz da belli. Sürdürülebilirlik ve güvenlik konusuna odaklanan güvenilir ve yenilikçi ortak arıyorduk. Volvo ile birlikte rekabet gücümüzü artıracağımıza inanıyoruz.

Norveçli işletmenin Volvo'yu seçmesi elbette İşveçli üretici için de büyük önem taşıyor. Çünkü bu proje aslında bir anlamda örnek teşkil edecek. Dolayısıyla Volvo Trucks Başkanı Claes Nilsson'ın açıklamasını da aktaralım:

  • Müşterilerimizin karşılaştığı zorluklara güvenilir ve karlılık sağlayabilecek bir otonom çözümü sunmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Küresel taşımacılık ihtiyaçları çok hızlı değişiyor; biz de bu taleplere cevap vermek için yeni ürün ve hizmetler geliştiriyoruz
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >