Windows 10 S: En yeni Windows ile ilgili bilinmesi gereken her şey

Microsoft Surface
Microsoft Surface

Microsoft, geçtiğimiz haftalarda duyurduğu Windows 10 S işletim sistemiyle birlikte Chrome OS'un karşısına çıkıyor. Peki ama eğitim odaklı geliştirilen bu yeni işletim sisteminin özellikleri neler?

Microsoft'un Windows birimi başkanı Terry Myerson, yeni işletim sisteminin dört farklıayak üzerine kurulduğunu ifade ediyor. Bunlar şöyle:

  • Basit kullanım: Öğrencilerin kolayca kullanabileceği özel bir sistem.
    Ek güvenlik: Virüs ve benzeri zararlı yazılımlardan etkilenmeyen yapı.
    Windows 10 ruhu: Windows 10'daki tüm işlevlerin gerçekleştirilebilmesi.

    Yüksek performans: Performanstan taviz vermeden birçok farklı uygulamanın işlevsel şekilde çalıştırılabilmesi.

Windows 10 S nedir?

                                    
                                    
                                    Windows 10 S, basitçe Microsoft'un Windows Mağazası'ndaki uygulamaları çalıştıran özel bir Windows 10 sürümü olarak açıklanabilir. Ama aslında çok daha fazlası var...NOT: Windows Mağazası üzerinden yüklenen her uygulama güvenli olmayabilir. Konuyla alakalı şirketin yaptığı açıklama şu şekilde: "Windows Store'dan gelen her uygulama şeksiz şüphesiz olarak güvenli değildir."
Windows 10 S nedir? Windows 10 S, basitçe Microsoft'un Windows Mağazası'ndaki uygulamaları çalıştıran özel bir Windows 10 sürümü olarak açıklanabilir. Ama aslında çok daha fazlası var...NOT: Windows Mağazası üzerinden yüklenen her uygulama güvenli olmayabilir. Konuyla alakalı şirketin yaptığı açıklama şu şekilde: "Windows Store'dan gelen her uygulama şeksiz şüphesiz olarak güvenli değildir."
Farklı uygulamaları çalıştırmak mümkün mü?

                                    
                                    
                                    
                                    Windows 10 S, öğrenciler için geliştirilen bir sistem olduğu için Windows Mağazası onayı şart. Yani yasal yollar vasıtasıyla farklı türde uygulamaları çalıştırmak mümkün değil. Bu tarz bir girişim sonrasında ekranda "Windows 10 S, yalnızca Windows Mağazası ile doğrulanmış uygulamaları çalıştırır" benzeri bir uyarı karşınıza geliyor. Bunun için Windows 10 S işletim sistemini Windows 10 Pro'ya yükseltmek şart. Ancak bu işlemden sonra tekrardan Windows 10 S'e dönüş mümkün değil.
Farklı uygulamaları çalıştırmak mümkün mü? Windows 10 S, öğrenciler için geliştirilen bir sistem olduğu için Windows Mağazası onayı şart. Yani yasal yollar vasıtasıyla farklı türde uygulamaları çalıştırmak mümkün değil. Bu tarz bir girişim sonrasında ekranda "Windows 10 S, yalnızca Windows Mağazası ile doğrulanmış uygulamaları çalıştırır" benzeri bir uyarı karşınıza geliyor. Bunun için Windows 10 S işletim sistemini Windows 10 Pro'ya yükseltmek şart. Ancak bu işlemden sonra tekrardan Windows 10 S'e dönüş mümkün değil.
Windows 10 S'i satın almak mümkün mü?

                                    
                                    
                                    
                                    İşte tuzak soru! Windows 10 S sistemlerde yalnızca yüklü olarak gelecek. Yani bu işletim sistemini doğrudan satın almak ve herhangi bir bilgisayara ya da tablete kurmak mümkün değil.
Windows 10 S'i satın almak mümkün mü? İşte tuzak soru! Windows 10 S sistemlerde yalnızca yüklü olarak gelecek. Yani bu işletim sistemini doğrudan satın almak ve herhangi bir bilgisayara ya da tablete kurmak mümkün değil.
Windows 10 Pro yükseltmesi için ne kadar ödemek gerekiyor?

                                    
                                    
                                    
                                    Windows 10 S yüklü herhangi bir bilgisayarı ya da tableti, Windows 10 Pro'ya yükseltmek için 49 dolar ödemek yeterli. Bu aşamadan sonra işletim sistemi doğrudan Windows 10 Pro'ya terfi edilebiliyor.
Windows 10 Pro yükseltmesi için ne kadar ödemek gerekiyor? Windows 10 S yüklü herhangi bir bilgisayarı ya da tableti, Windows 10 Pro'ya yükseltmek için 49 dolar ödemek yeterli. Bu aşamadan sonra işletim sistemi doğrudan Windows 10 Pro'ya terfi edilebiliyor.
Hangi bilgisayar üreticiler destek sağlıyor?

                                    
                                    
                                    
                                    Microsoft'un bu yeni işletim sistemini duyurmasıyla birlikte bilgisayar üreticilerinin büyük bir kısmı projeyi sahiplenmeye başladı bile... Zira Windows 10 S'in ilk etapta HP ProBook'larda ve Acer TravelMate serisinde sunulması bekleniyor. Ancak, daha sonrasında Toshiba, Samsung, Fujitsu ve ASUS'un da bu alana dahil olacağı ve 189 dolardan başlayan fiyatlarla Windows 10 S'li bilgisayarlar satacağı söyleniyor.
Hangi bilgisayar üreticiler destek sağlıyor? Microsoft'un bu yeni işletim sistemini duyurmasıyla birlikte bilgisayar üreticilerinin büyük bir kısmı projeyi sahiplenmeye başladı bile... Zira Windows 10 S'in ilk etapta HP ProBook'larda ve Acer TravelMate serisinde sunulması bekleniyor. Ancak, daha sonrasında Toshiba, Samsung, Fujitsu ve ASUS'un da bu alana dahil olacağı ve 189 dolardan başlayan fiyatlarla Windows 10 S'li bilgisayarlar satacağı söyleniyor.
Varsayılan internet tarayıcı değiştirilebiliyor mu?

                                    
                                    
                                    
                                    Windows 10 S, varsayılan olarak Microsoft Edge web tarayıcısıyla birlikte geliyor. Buraya kadar her şey gayet normal. Ancak bu uygulamayı Google Chrome, Mozilla Firefox ya da benzeri bir üçüncü parti internet tarayıcısıyla değiştirmek mümkün değil.
Varsayılan internet tarayıcı değiştirilebiliyor mu? Windows 10 S, varsayılan olarak Microsoft Edge web tarayıcısıyla birlikte geliyor. Buraya kadar her şey gayet normal. Ancak bu uygulamayı Google Chrome, Mozilla Firefox ya da benzeri bir üçüncü parti internet tarayıcısıyla değiştirmek mümkün değil.
Öğrenciler için neler sağlıyor?

                                    
                                    
                                    
                                    Microsoft, Windows 10 S ile birlikte Microsoft Office 365 ve Minecraft yıllık aboneliği ücretsiz olarak sunuyor. Dahası, bu dizüstü bilgisayarlar OneDrive hesabına varsayılan dosyaları kaydetmek üzere yapılandırılmış şekilde geliyor. Dolayısıyla öğrenciler herhangi bir uygulamada yaptığı düzenlemeleri kaydetmese dahi OneDrive verileri otomatik olarak buluta yüklüyor.
Öğrenciler için neler sağlıyor? Microsoft, Windows 10 S ile birlikte Microsoft Office 365 ve Minecraft yıllık aboneliği ücretsiz olarak sunuyor. Dahası, bu dizüstü bilgisayarlar OneDrive hesabına varsayılan dosyaları kaydetmek üzere yapılandırılmış şekilde geliyor. Dolayısıyla öğrenciler herhangi bir uygulamada yaptığı düzenlemeleri kaydetmese dahi OneDrive verileri otomatik olarak buluta yüklüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >