WWDC19 resmen başlıyor: 'Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda neler tanıtacak?'

Apple WWDC19.

Apple'ın her yıl San Jose'de organize ettiği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) bu yıl 3-7 Haziran'da 'Kod yaz, zihinleri uçur' sloganıyla gerçekleştirilecek.

Dünyanın dört bir yanından Apple ekosistemi için yazılım geliştiren geliştiricilerin ve medya mensuplarının yerinde takip edeceği WWDC 19’da Apple işletim sistemlerinin yeni sürümlerinin duyurulacağı açıklandı.

iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6 ve tvOS 13 sürümleri ilk kez ve yeni özellikleriyle birlikte kullanıcıların karşısına çıkacak.

Apple Watch için kadran seçeneklerinin genişleyeceği, Apple TV+ ile daha uyumlu çalışacak işletim sisteminin duyurulacağı etkinlik bugün TSİ 20.00'de Tim Cook'un bizzat katılımıyla başlayacak.

Yazılım süreçlerine ve yazılımcı geliştirmelerine en çok önem veren şirketlerin başında gelen Apple, her yıl San Jose'de düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC)'ye büyük önem atfediyor. Şimdiye kadar 29 kez düzenlenen konferans, dünyanın dört bir yanından binlerce farklı yazılımcıyı Apple için çalışmak yahut Apple'ın çalışmalarını gözlemlemek maksadıyla bir araya getiriyor. Her yıl farklımottolar ve odaknoktalarıyla takipçileriyle buluşan konferans, teknoloji dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Apple'ın her fırsatta dile getirdiği 'yazılım bu işin her şeyidir' anlayışını büyük ölçüde hissettiren konferans, alanında yetkin isimlerin ortak ve verimli çalışmalarının bir sonucu olarak yorumlanıyor.

Apple, WWDC etkinliklerinde şirketin farklı konularda yürüttüğü tüm çalışmaları birbirine bağlayarak özel ve yeni sonuçlar üretmeye gayret ediyor.
Apple, WWDC etkinliklerinde şirketin farklı konularda yürüttüğü tüm çalışmaları birbirine bağlayarak özel ve yeni sonuçlar üretmeye gayret ediyor.

Etkinlik ne zaman başlayacak?

Apple'ın 30. kez düzenleyeceği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) bu yıl, 3-7 Haziran'da yine San Jose'de gerçekleştirilecek. 'Kod yaz, zihinleri uçur' mottosunu taşıyacak olan konferans, hemen hemen her ülkeden Apple ekosistemi için yazılım geliştiren geliştiricilerin ve medya mensuplarının yerinde takip edeceği bir etkinlik olarak bugün (3 Haziran 2019), Türkiye saati ile 20.00'da başlayacak.

Apple'ın WWDC'yi tanıtmak için yayınladığı özel tasarım. 'Her şey beynimizde' mesajı gayet yerinde.
Apple'ın WWDC'yi tanıtmak için yayınladığı özel tasarım. 'Her şey beynimizde' mesajı gayet yerinde.

Apple, zihinde kurulan tüm çalışmaların bir şekilde amacına ulaşabileceğini ifade eden tanıtım deklarasyonlarıyla hazırlandığı süreci her yıl büyük bir başarıyla yönetiyor. Şirket CEO'su Tim Cook'un da bizzat katıldığı ve geliştiricilerle birlikte sunumlar gerçekleştirdiği etkinlik, açılış oturumundan itibaren kategorik biçimde çeşitli teknolojilere odaklanacak.

Etkinlikte neler tanıtılacak?

Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) bu yıl iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6 ve tvOS 13 sürümlerini ilk kez kullanıcılarla buluşturacak. Apple'ın uzunca bir süredir özel çalışmalar yürüttüğü tüm bu sistemlerin detaylarını açıklayacağı konferansta birçok farklı yeni özellik Apple tutkunlarının beğenisine sunulacak. Apple, yeni ürün tanıtımlarında karşılaştığı ilgiyi bu tip organizasyonlarda çok sık bulamasa da yazılım ve geliştiricilik meselelerine gösterdiği özen, konferansı şirket için daha anlamlı kılıyor diyebiliriz.

Geliştiriciler Konferansı, Apple'ın Macbook için tasarladığı yenilikleri içermesiyle de şirket için bilgisayar tarafında önemli bir yükseliş beklentisinin duyurulması anlamı taşıyacak.
Geliştiriciler Konferansı, Apple'ın Macbook için tasarladığı yenilikleri içermesiyle de şirket için bilgisayar tarafında önemli bir yükseliş beklentisinin duyurulması anlamı taşıyacak.

Apple'ın iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6 ve tvOS13 için adaptasyonunu sağladığı tüm geliştirmeler, yaklaşık 4 aydır özel ekipler ve yeni yönergelerle tasarlanıyor. Bu sürecin tam ortasında yer alan TimCook, Apple'ın kendine ait özel bir yazılım tarafı olduğunu ve şirket içinde en çok önemsediği noktanın burası olduğunu her fırsatta ifade ediyor. WWDC19'a gelindiğinde Cook'un bizzat yöneteceği oturumlarda gerçekleştirilen tüm sistem yenilikleri detaylı biçimde kullanıcılarla paylaşılacak.

iOS 13: Karanlık tema iOS'te!

Apple'ın iPhone, iPad ve iPod cihazlarına adapte ettiği işletim sistemi iOS, 13 sürümüyle köklü ve çalışılmış yenilikleri bünyesinde toplayacak. Uzunca bir süreden bu yana iOS'e gelmesi beklenen macOS'teki karanlık tema, iOS 13 ile birlikte sonunda aktif hale gelecek. 'Anımsatıcılar' başta olmak üzere çok sayıda Apple servisinin yenilenerek iOS 13 ile birlikte daha kullanışlı bir hale bürünmesi bekleniyor. Bunun dışında, iOS 13'te bulunan kontrol menüsünün yenilenerek farklılaşması da beklenen değişiklikler arasında.

Mac'ler Apple'da daha görünür hale gelecek

Yenilenen macOS 10.15 sürümüyle beraber macOS, bundan böyle iPad'ler ve Apple Watch gibi Appleekosisteminindiğerüyeleriyle de entegre çalışacak. Bunun yanı sıra iddialara göre macOS 10.15 ile iPad’i ikinci Mac ekranı olarak kullanabileceğimiz yeni bir özellik de macOS 10.15’e eklenecek.

Apple Watch'ta kadran seçenekleri artacak

Apple Watch.
Apple Watch.

Özellikle, 2018 yılında watchOS 5 ile Apple, Apple Watch'larına önemli ve radikal yenilikler kazandırmış ve yepyeni bir akıllı saat standardı oluşturmayı başarmıştı. Bir önceki sürümde çok sayıda geliştirmenin yapılmış olması, bu etkinlikte yeni watchOS6 için çok büyük beklentiler oluşturmamızı engelliyor diyebiliriz.

Yine de ortaya çıkan haberlere göre Apple, watchOS 6 ile birlikte Apple Watch kullanıcılarının üçüncü parti kadranlara erişebilmesini sağlayacak. Böylelikle Apple geliştiricileri, Apple Watch için saat kadranları da geliştirecek.

Apple TV+ deneyimine konsantre olacak yeni işletim sistemi sürümü geliyor!

Apple TV cihazlarında kullanılan tvOS işletim sisteminin yeni sürümü tvOS 13 ise Apple’ın geçtiğimiz aylarda duyurusunu gerçekleştirdiği Apple TV+ hizmetine odaklı özellikleri beraberinde getirecek. Şu an için tvOS 13’ün ne gibi farklı yenilikleri beraberinde getireceği bilinmiyor.

Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda ürün tanıtımı yapacak mı?

Her yıl yapılmasına alıştığımız Apple etkinlik dedikoduları, bu yıl WWDC 19 ile de aktif hale geldi. Birçok farklı analist, özel ve güçlü iddialarla Apple'ın yeni ürün tanıtımını yazılım konferansı olmasına karşın WWDC 19'a sürpriz biçimde yerleştirebilir iddiasında bulundu.

Apple'ın 2. sürümüyle hayal kırıklığı meydana getiren AirPods'un yeni bir versiyonunu WWDC19'da tanıtması muhteşem bir bayram sürprizi olabilir. :)
Apple'ın 2. sürümüyle hayal kırıklığı meydana getiren AirPods'un yeni bir versiyonunu WWDC19'da tanıtması muhteşem bir bayram sürprizi olabilir. :)

Apple'ın genel anlamda WWDC'de ürün tanıtımı gerçekleştirmeyi tercih etmediği düşünüldüğünde analistlerin iddiasının çok da makul olmadığı sonucuna varmak mümkün. Yine de bazı kaynakların iddiası, Apple’ın geliştirmelerle uğraşan kullanıcılar için iMac Pro cihazının yeni modelini tanıtacağı yönünde. Biz ise, bu etkinlikte de herhangi bir yeni ürünün tanıtılmasını beklemiyoruz.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >