Yandex Taxi ve Uber güçlerini birleştiriyor

Uber ve Yandex Taxi
Uber ve Yandex Taxi

Rusya’da çevrimiçi taksi uygulaması olarak faaliyetini sürdüren Yandex Taxi ile sürücülü araç kiralama şirketi Uber ortak çalışacakları oldukça büyük bir anlaşmaya imza attı.

Yandex Taxi ve Uber, kendi alanlarında oldukça yetkin ve fazlaca kullanıcı tarafından tercih edilen uygulamalar olarak çalışmaya devam ediyor. Dijital tabanlı bu uygulamalar yeni bir araç paylaşım modeli oluşturarak kendi alanları dışında güçlü bir alternatif oluşturma yoluna gitti. Toplu taşımanın yanında taksi ve bireysel otomobil kullanım rakamlarını da etkileyeceği düşünülen bu birleşme kendine ait bir pazar oluşturmaya oldukça yakın. Kullanıcılar için programların ara yüzünde değişen fazla bir şey olmasa da sürücüler hem Yandex Taxi hem de Uber uygulamalarından müşteriler ile buluşabilmiş olacak. Yolcuların bekleme sürelerinin azalması, daha uygun fiyatlar ile seyahat ve verimli iş gücü gibi artılarla gelen bu birleşme, birçok yeniliği de beraberinde getirmiş durumda.

Uygulamaların birleşmesiyle birlikte küresel olarak da bir farklılaşma ortaya çıkacak denilebilir. Farklı ülkelerden seyahat etmek isteyen yolcular, uluslararası ve yerel seyahatlerinde iki uygulamanın desteğiyle yolculuk yapabilecek. Yandex Taxi uygulamasından Uber aracı çağırılabilir olurken iki hizmetin aynı anda aktif olması sağlanmış oluyor. Ortaklığın hesaplanabilen yaklaşık değeri ise 3.70 milyar dolar olarak açıklandı. Uber’in 225 milyon dolar, Yandex’in ise 100 milyon dolar yatırım yaptığı ortaklık sonucunda şirketin hisse dağılımları da belli oldu. Ortaklığın %59,3’ü Yandex, %36,6’sı ise Uber olurken kalan %4,1’lik pay ise çalışanlar tarafından kontrol edilecek. Bu ortaklığın 2017 Ekim’inden itibaren fiilen başlaması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >