Yapay zeka her yerde: Obeziteyi uzaydan tespit edecek!

Yapay zeka her yerde: Obeziteyi uzaydan tespit edecek!
Yapay zeka her yerde: Obeziteyi uzaydan tespit edecek!

Bilim insanları uydu görüntüleri üzerinden obeziteyi tespit edebilecek bir yapay zeka geliştirdi. Uydu görüntülerinden parklara, restoranlara ve diğer yapılara bakarak kaç kişinin aşırı kilolu olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, 150 bin uydu görüntüsü taramak için ise yapay zeka teknolojisini kullanarak belirlenen bölgelerdeki obezite oranlarını tahmin edebiliyor. Google Haritalar’dan alınan yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla ABD’de bulunan altı şehir incelendi. Yazılım yüzde 73 oranında doğru sonuç veriyor. Washington Ünivesitesi’nden Adyasha Maharana liderliğindeki ekip, obezitenin çevredeki yapılarla arasında nasıl bağlantılı olduğunu inceledi. Araştırmacılar, bu sistemin farklı şehirlerdeki obezite risklerini ölçmek için kullanılabileceğini belirtiyor.

Şehircilik anlayışı baştan sona değişebilir!

Bilim insanları tarafından, Bellevue'daki sakinlerin yüzde 19,8'inin obez olduğunu tespit etti. Tacoma'da yüzde 30.8, Seattle'da yüzde 22.4, Los Angeles için yüzde 26.7, Memphis için yüzde 36.3 ve San Antonio için yüzde 32.9 sonuçlarına ulaşıldı. Konuya dair yorumda bulunan ekip lideri, "Binaların özellikleri ile obezite prevalansı arasındaki ilişkiyi anlamak, fiziksel aktiviteyi ve obezite prevalansını azaltabilecek yapısal değişikliklere yol açabilir" açıklamasını yaptı.

Yapay zeka birçok konuda olduğu gibi obeziteyle mücadelede de etkin rol oynayacak.
Yapay zeka birçok konuda olduğu gibi obeziteyle mücadelede de etkin rol oynayacak.

Dünyanın 1/3’ü obez!

Bilim insanları, dünya nüfusunun üçte birinin artık kilolu veya obez olduğunu söylüyor. Haziran ayında uzmanlar, obezitenin 'artan pandemik' ve 'rahatsız edici küresel halk sağlığı krizi' haline geldiğini, bunun da diyabet ve kalp hastalığının hızla artmasına yol açtığını belirtti. 2015 yılında dünyanın dört bir yanındaki 195 ülkeden rakamların derlemesine göre 2.2 milyar kişi obezite tehlikelisiyle karşı karşıya. Dünyada 7.5 milyar insan yaşadığına göre bunun yüzde 30'u aşırı kilolu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >