Yorulmak nedir bilmiyorlar: Ebabil kuşları

Ebabil kuşlarının 10 ay boyunca hiçbir yere konmadan, sürekli havada kalarak uçabildikleri keşfedildi.

İsveç'te ebabil kuşları üzerinde çalışma yapan bilim insanları, onların 2 aylık beslenme, dinlenme ve üreme dönemlerinin ardından 10 ay boyunca hiç bir yere konmadan uçabildiklerini keşfetti.

Current Biology dergisinde yer alan habere göre Lund Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar 13 ebabil kuşuna 1 gramlık uydu takip aygıtları takarak 2 yıl süresince inceledi. Sürüde bulunan 3 kuşun, 2 aylık beslenme, üreme ve dinlenme sürelerinin ardından 10 ay boyunca hiç dinlenmeden uçtukları gözlemlendi. Öte yandan kuşların havada bulundukları süre boyunca tüy dökerek kanatları ile kuyruklarını yeniledikleri keşfedildi.

Ne zaman uyuyor bu kuşlar?
Araştırma ekibinden Anders Hedenström yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Bu keşif, hayvan psikolojisine dair bildiklerimizi tümüyle değiştirecek bir gelişme. 10 aylık hiç durmadan uçma süresi bütün kuşlar arasında bildiğimiz en uzun süre. Yani bu bir rekor." Daha önceki rekor da 6 aylık uçma süresiyle yine ak karınlı ebabil kuşlarına aitti.

Araştırma ekibinin cevabını en çok merak ettiği sorular ise, nasıl bu kadar süre havada kalabildikleri ve ne zaman uyudukları. Çünkü ebabil kuşları küçük boyutlu ve kısıtlı bir güce sahip. Bu sebeple oldukça fazla enerji gerekiyor. Hedenström bu konuda şöyle diyor: " Her gün alacakaranlıkta ve şafak sökerken ebabil kuşları 2 – 3 kilometre yüksekliğe ulaşıyor. Sonra aşağı doğru yavaşça süzülürken uyuyor olabilirler, emin değiliz."

Ebabil kuşları, Avrupa ve Afrika arasındaki göç yollarında hayatları boyunca milyonlarca kilometre yol yapıyor. Ölene kadar ortalama 5 buçuk yıl havada kalıyorlar.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >