Yurt dışı kayıtlı telefon alanların mutlaka dikkat etmesi gereken 7 madde

Özellikle iPhone ve diğer pahalı modellerde, yurt dışı satış fiyatlarının Türkiye satış fiyatlarına göre daha ucuz olması bizleri bu yola iten sebeplerden. Ancak bu tercih içinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var.

İşte yurt dışından telefon getireceklerin veya alacakların kesin bilmesi gerekenler..
IMEI numarasının bilinmesi
Telefonun kayıt altına alınabilmesi ve çalınma ihtimallerine karşı bu numaranın bilinmesi gerekiyor. 

IMEI numarasını öğrenmenin iki yolu var: Cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşlamak ve Ayarlar, Genel, Hakkında yolunu izlemek.


IMEI numaranızı sorgulatmak için 
buraya tıklamanız yeterli.
IMEI numarasının bilinmesi Telefonun kayıt altına alınabilmesi ve çalınma ihtimallerine karşı bu numaranın bilinmesi gerekiyor. IMEI numarasını öğrenmenin iki yolu var: Cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşlamak ve Ayarlar, Genel, Hakkında yolunu izlemek. IMEI numaranızı sorgulatmak için buraya tıklamanız yeterli.
Garanti durumu
Yurt dışından gelen telefonların birçoğunda uluslararası garanti bulunmakta. Ancak bazı seriler içinde bulunan telefonlar bazı ülkelerde garanti kapsamı dışında görünmekte. Mesela Amerika'dan getirilen bir iPhone'da 1 yıl garanti varken yine Amerika'dan getirilmiş bir diğer iPhone'da garanti olmayabilir. Bunun için yapılacak şey telefonu App Store'da sorgulatmaktır. Yurt dışından telefon getiren kişilerin bu sorguyu yaptırmadan garantisini kesin bir şekilde bilmesi mümkün değildir.
Garanti durumu Yurt dışından gelen telefonların birçoğunda uluslararası garanti bulunmakta. Ancak bazı seriler içinde bulunan telefonlar bazı ülkelerde garanti kapsamı dışında görünmekte. Mesela Amerika'dan getirilen bir iPhone'da 1 yıl garanti varken yine Amerika'dan getirilmiş bir diğer iPhone'da garanti olmayabilir. Bunun için yapılacak şey telefonu App Store'da sorgulatmaktır. Yurt dışından telefon getiren kişilerin bu sorguyu yaptırmadan garantisini kesin bir şekilde bilmesi mümkün değildir.
Pasaport kaydı
IMEI kaydı için kişiye ait pasaporta son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işlenmemiş olması ve kişinin son 4 ay içerisinde Türkiye'ye giriş-çıkış yapmış olması gerekiyor.
Pasaport kaydı IMEI kaydı için kişiye ait pasaporta son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işlenmemiş olması ve kişinin son 4 ay içerisinde Türkiye'ye giriş-çıkış yapmış olması gerekiyor.
Kayıt yaptırma
Cihazın 120 gün içerisinde kayıt ettirilmesi gerekiyor.

Kişinin e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması, harç ücretini yatırması (138.80 TL) ve son olarak kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor.

e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, cihaz kaydını şahsına ait bilgileri türkiye.gov.tr internet adresinden sisteme girerek yaptırabiliyor.

e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor, kontroller elektronik ortamda yapılıyor.
Kayıt yaptırma Cihazın 120 gün içerisinde kayıt ettirilmesi gerekiyor. Kişinin e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması, harç ücretini yatırması (138.80 TL) ve son olarak kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, cihaz kaydını şahsına ait bilgileri türkiye.gov.tr internet adresinden sisteme girerek yaptırabiliyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor, kontroller elektronik ortamda yapılıyor.
EFT ile ödeme 
Harç bedelinin EFT ile ödenebilmesi, kullanacağınız bankaya ait işlemlerde bulunması durumunda mümkün.
EFT ile ödeme Harç bedelinin EFT ile ödenebilmesi, kullanacağınız bankaya ait işlemlerde bulunması durumunda mümkün.
18 yaşından küçüklere yapılacak kayıtlar
18 yaşından küçüklerde yurt dışından cihaz getirilmesinde bir sıkıntı yok. Kendi adlarına kayıt yaptırabiliyor. Tabi başvuru dilekçesini anne veya baba doldurmak ve imzalamak kaydıyla. Bu işlem için ebeveynin kimlik fotokopisi ile birlikte abone kayıt merkezine gidilmesi gerekiyor. 18 yaşından küçüklere e-devlet şifresi verilmediğinden bunlar üzerine yapılacak yurt dışı telefon kaydı Abone Kayıt Merkezlerine yapılıyor.
18 yaşından küçüklere yapılacak kayıtlar 18 yaşından küçüklerde yurt dışından cihaz getirilmesinde bir sıkıntı yok. Kendi adlarına kayıt yaptırabiliyor. Tabi başvuru dilekçesini anne veya baba doldurmak ve imzalamak kaydıyla. Bu işlem için ebeveynin kimlik fotokopisi ile birlikte abone kayıt merkezine gidilmesi gerekiyor. 18 yaşından küçüklere e-devlet şifresi verilmediğinden bunlar üzerine yapılacak yurt dışı telefon kaydı Abone Kayıt Merkezlerine yapılıyor.
Yabancılarda işlem
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişilerin yabancı bireylerin ise yine abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekiyor.
Yabancılarda işlem E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişilerin yabancı bireylerin ise yine abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >